Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIVATNOST I DRUŠTVENE MREŽE


Najava epidemiologa Predraga Kona da će tužiti sve koji kopiraju njegove statuse na Fejsbuku i objavljuju ih u medijima bez njegovog pristanka, jeste legitimna sa stanovišta zaštite njegovog privatnog interesa, ali ne znači da je osnovana, smatra advokat Ivan Nićić i ukazuje da se otvaranjem profila na Fejsbuku on odrekao privatnosti.

"Čak i da se odluči na taj potez, sud će takvu tužbu odbiti kao neosnovanu", rekao je Nićić i podsetio da je Kon i član Kriznog štaba za borbu protiv Kovida 19, državni službenik, te da je sve što radi i govori izloženo sudu javnosti.

Onog trenutka kada je otvorio nalog na društvenoj mreži, Kon se odrekao privatnosti, smatra Ničić.

"Pristao je na pravila te platforme, i sve što objavi ili podeli sa drugim korisnicima ne uživa poseban režim pravne zaštite, osim ukoliko ta objava ne predstavlja povredu tuđih prava ili krivično delo", naveo je advokat.

U ovom slučaju bi, kako je objasnio, jedina odgovornost novinara mogla da bude u jednom segmentu, a to je da li je poštovao standard dužne novinarske pažnje, odnosno da li je proverio da li fejsbuk profil pripada njemu i da li je on to napisao.

Istakao je da ne postoji zakonom propisana dužnost novinara da od njega traže saglasnost za prenošenje onih stavova, koje je on putem društvene mreže već plasirao javnosti.

Jedini segment gde bi on mogao da dobije sudsku zaštitu je situacija u kojoj bi mediji njemu pripisali navode ili izjave koje nisu autentično njegove, naveo je Ničić.

U konkretnom slučaju, kako je dodao, postoji pojačano interesovanje javnosti za svaku informaciju koja se odnosi na zaštitu i zdravlje građana i u tom smislu Kon mora da bude svestan svog mesta u društvu, uloge u državi, te da prihvati da njegova reč ima težinu i da izaziva reakciju javnosti.

Kon je, prema pisanju pojedinih medija, nameru da tuži sve koji kopiraju njegove statuse na toj društvenoj mreži i objavljuju ih u medijima, bez njegovog pristanka, podelio na svom Fejsbuk profilu.

U istom statusu naveo je i da će blokirati sve prijatelje i njegove pratioce, koji njegov zid na Fejsbuku koriste za, kako je rekao, obračun i "tagovanje" sa lošom namerom, preneli su mediji.

Izvor: Vebsajt RTV, 23.06.2020.
Naslov: Redakcija