Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O TRGOVINI: Elektronske prodavnice i platforme moraće da budu registrovane. Uvodi se institut tajnog kupca, koji će inspekciji dati mogućnost prikrivene kupovine kako bi došla do dokaza o nelegalnoj prodaji


Suština novih zakonskih rešenja koja se odnose na trgovinu je da se pomogne razvoj te oblasti, posebno nekih oblika kao što je elektronska trgovina i internet prodaja, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić.

Matić je rekla da je do sada, zbog nedefinisanih pravila, na internetu bilo mnogo sive ekonomije.

Kako kaže, sada su definisani novi pojmovi kao što su elektronska prodavnica i elektronska platforma. Ističe da će to doprineti da se smanji siva ekonomija i da se razvije oblast trgovine na internetu.

Biće uveden i institut "misteri šopera" koji će inspekciji dati mogućnost prikrivene kupovine kako bi došla do dokaza o nelegalnoj prodaji.

Matić kaže da je broj korisnika elektronske trgovine u Srbiji porastao sa 18 na 30,9 odsto. U ovom trenutku domaći potrošač izdvoji oko 88 dolara godišnje na elektronsku trgovinu a u EU, Kini i SAD taj iznos je značajno veći.

"Idemo ka tome da se naši kupci osećaju sigurno", rekla je Matić.

Dodaje i da će elektronske prodavnice i platforme morati da budu registrovane i da, ako se na njima nađe neki nedozvoljen sadržaj, on će morati da bude uklonjen.

Pravi se i akcioni plan elektronske trgovine i on će biti gotov do 1. septembra, rekla je Matić dodajući da on podrazumeva niz aktivnosti kako bi se promovisala elektronska trgovina.

Izvor: Vebsajt RTV, 23.06.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija