Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ODLUKE O MINIMALNOJ VISINI IZNOSA TEKUĆEG ODRŽAVANJA ZAJEDNIČKIH DELOVA ZGRADA, VISINI IZNOSA NAKNADE U SLUČAJU PRINUDNO POSTAVLJENOG PROFESIONALNOG UPRAVNIKA I MINIMALNOJ VISINI IZNOSA NA IME TROŠKOVA INVESTICIONOG ODRŽAVANJA ZAJEDNIČKIH DELOVA ZGRADE: Naknada za prinudno postavljenog upravnika za stan i poslovni prostor zgrade do osam stanova, 240,57 dinara mesečno po stanu, za zgrade koje imaju od osam do 30 stanova – 288,68 dinara, a u zgradama sa više od 30 stanova naknada bi trebalo da bude 336,80 dinara. Minimalna visina troškova za tekuće održavanje mesečno u zgradi bez lifta iznositi 360,85 dinara, a u zgradi sa liftom 469,11 dinara


Odbornici Skupštine grada Beograda razmatraće, na sednici zakazanoj za 26. jun 2018. godine, Predlog odluke o minimalnoj visini iznosa tekućeg održavanja zajedničkih delova zgrada, visini iznosa naknade u slučaju prinudno postavljenog profesionalnog upravnika i minimalnoj visini iznosa na ime troškova investicionog održavanja zajedničkih delova zgrade, odnosno koliko će stanari, koji nisu izabrali upravnika zgrada, ubuduće plaćati profesionalne upravnike koje postavi lokalna samouprava, najavio je predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević.

Nikodijević je pojasnio da će naknada za prinudno postavljenog profesionalnog upravnika, po stanu, zavisiti od veličine zgrade, jer što je veći broj stanova, teže je donositi odluke, pa će i cena biti veća.

Tako je Predlogom odluke predviđeno da za stan i poslovni prostor zgrade do osam stanova, naknada po stanu bude 240,57 dinara mesečno, za zgrade koje imaju od osam do 30 stanova – 288,68 dinara, a u zgradama sa više od 30 stanova naknada bi trebalo da bude 336,80 dinara mesečno.

Istom odlukom reguliše se i visina izdvajanja za tekuće i investiciono održavanje zgrada, a Nikodijević ističe da su te naknade u Beogradu najmanje u regionu.

"Ima zgrada sa liftom i onih bez njih, što pravi razliku u ceni", dodao je Nikodijević.

Tako će, prema odluci, minimalna visina troškova za tekuće održavanje mesečno u zgradi bez lifta iznositi 360,85 dinara, a u zgradi sa liftom 469,11 dinara.

Na cenu investicionog održavanja utiče više parametara, a ona se plaća po kvadratu.

Najvažniji uslov je starost zgrade – srazmerno starosti zgrade neophodno je više ulagati za investiciono održavanje, pa je predviđeno da to bude od tri do osam dinara po kvadratu, pojasnio je Nikodijević.

Izvor: Vebsajt RTS, 25.06.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija