Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O TEHNIČKOM PREGLEDU VOZILA: Od 5. jula 2018. godine rigoroznije testiranje vozila


Tehnički pregled vozila biće znatno detaljniji od 5. jula 2018. godine, a veće obaveze imaće kako vlasnici automobila tako i kontrolori. Prema nedavno usvojenom Pravilniku o tehničkom pregledu vozila ("Sl. glasnik RS", br. 31/2018) testiranje vozila biće rigoroznije nego do sada.

- Tehnički pregled će biti znatno detaljniji i duži. Za putnička vozila trajaće 30 minuta, a neće se tolerisati i najmanji kvar na upravljačkom i kočionom sistemu i dubinska korozija. Takođe, svako pregledano vozilo moraće da ima pet fotografija: sve četiri strane vozila i brzinometar. Na taj način želimo da stanemo na put fingiranju pregleda - ističu u saobraćajnoj policiji i dodaju da će u naredne tri godine sve linije tehničkog pregleda imati video nadzor i informacioni sistem pa će na server MUP-a ili AMSS-a beležiti sve informacije u vezi sa testiranjem.

Međutim, određene nedostatke će, ipak, morati da tolerišu.

- Vozila koja nemaju katalizator ili proizvode veću količinu izduvnih gasova od propisane moći će da prođu tehnički pregled u naredne tri godine jer znamo kakav je naš vozni park i da je neizvodljivo popraviti u ovako kratkom vremenskom period više od 100.000 vozila. Ne možemo odjednom sve da presečemo. Takođe, tolerisaće se i površinska korozija. S vremenom ćemo, kao u Velikoj Britaniji, nabaviti čekić i šilo pod čijim udarima ćemo uklanjati trule i raspadnute delove – naglašavaju u saobraćajnoj policiji.

S druge strane, veće obaveze će imati i zaposleni na tehničkom pregledu. Kontrolori će morati da nose radna odela sa ispisanim nazivom privrednog društva na leđima, dok će na prednjoj strani imati pločicu sa imenom i prezimenom.

Takođe, svi zaposleni na tehničkom pregledu moraće da imaju licence Agencije za bezbednost saobraćaja u roku od tri godine, a svake godine će ići na seminare kako bi obnavljali gradivo.

- Automobil sa polomljenim farom može da prođe tehnički, ali vlasniku zbog tog kvara sledi prekršajna prijava i kazna od 60.000 do 800.000 dinara. S druge strane, vozilo koje ima neispravne kočnice, volan, spone, trapove, nikako ne može biti registrovano. Takođe, da bi registrovali prepravljeno vozilo vlasnici moraju da imaju uverenje o ispravnosti. Na primer, prilikom ugradnje TNG uređaja - kažu u saobraćajnoj policiji.

U saobraćajnoj policiji tvrde da minimalna cena tehničkog pregleda neće biti 3.000 dinara kako se prethodnih dana spekulisalo u javnosti.

- Minimalna cena tehničkog pregleda biće kao i do sad između 1.000 i 1.500 dinara koliko će koštati testiranje, recimo, u Kuršumliji i drugim manjim mestima - kažu u saobraćajnoj policiji.

Dužina trajanja pregleda po vrsti vozila (u minutima)

- motocikl, trocikl 15

- traktor 20

- putnički automobil, kombi (do 3,5 tone) 30

- vozila sa hidrauličnim mehanizmom uređaja za zaustavljanje 35

- vozila preko 3,5 tone 45

Izvor: Vebsajt Blic, Marko Tašković, 21.06.2018.
Naslov: Redakcija