Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRIVREDNIM KOMORAMA: Skupština PKS za predsednika Komore reizabrala Marka Čadeža. Konstituisanjem Skupštine i izborom Upravnog, Nadzornog odbora, predsednika i potpredsednika, PKS završen je izborni postupak u jedinstvenom komorskom sistemu sproveden u protekla četiri meseca


Dosadašnji predsednik, Marko Čadež, vodiće Privrednu komoru Srbije (PKS) i u narednom mandatu, odlučila je 22. juna 2017. godine novoizabrana Skupština PKS koju čini 150 privrednika iz cele Srbije.

Reč je predstavnicima 16 regionalnih i parlamenta komore glavnog grada, prvi put biranih u otvorenom demokratskom postupku u kome je svaki privrednik dobio pravo da se kandiduje, da bira i bude biran.

Konstituisanjem Skupštine i izborom Upravnog, Nadzornog odbora, predsednika i potpredsednika, PKS završen je izborni postupak u jedinstvenom komorskom sistemu sproveden u protekla gotovo četiri meseca, koji obezbeđuje da se glas privrednika čuje na svim nivoima odlučivanja.

Posle izbora za predsednika PKS, Marko Čadež je posebno naglasio značaj novog načina na koji su birani komorski organi i novog izbornog modela u komorskom sistemu Srbije.

"Prvi put izbori u komorskom sistemu - za regionalne parlamente sprovedeni su po direktnom principu, u kojem je svaki privrednik imao pravo da se kandiduje i bude biran. Regionalne parlamente privrednika čine predstavnici čak 678 najznačajnijih kompanija u Srbiji, a Skupštinu PKS privrednici koje je delegiralo 17 parlamenata privrede iz cele Srbije", ukazao je on.

Prema njegovim rečima, dosta toga je urađeno, ali je još mnogo posla pred Komorom.

PKS će nastaviti da radi na strateškim ciljevima kao što su zaštita interesa privrede, edukacija, internacionalizacija, i pre svega izgradnja što efikasnijeg servisa za kompanije - članice.

Po oceni privrednika novi izborni model i sastav novoizabrnih organa PKS obezbeđuju da privreda ostvaruje veći uticaj na donošenje odluka bitnih za poslovanje, odlučuje o svim važnim pitanjima za funkcionisanje komorskog sistema i garancija su da će biti nastavljen proces modernizacije komore kao nacionalne reprezentativne poslovne asocijacije svih privrednika i preduzetnika.

Izvor: Vebsajt Novosti, 22.06.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija