Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM BELEŽNIŠTVU: Od septembra 2014. do kraja 2016. godine notari overili ukupno 587.000 dokumenata, a od 1. marta do 15. aprila 2017. godine, od kad su jedini nadležni za overe, čak 448.793


Notarske kancelarije zatrpane su ovih dana zahtevima za overu svedočanstava i ostale dokumentacije potrebne za upis na fakultete i visoke škole strukovnih studija. U Javnobeležničkoj komori (JBK) ove overe vrše se besplatno, i dok besplatne overe u proseku čine 20-30 odsto svih overa, sada je broj premašio polovinu.

Statistika JBK pokazuje da su beležnici, od septembra 2014. godine, kada su startovali, do kraja 2016. godine overili ukupno 587.000 dokumenata, a od 1. marta do 15. aprila 2017. godine, od kad su jedini nadležni za overe, čak 448.793!

Zbog povećanog obima posla očekuje se da će i budžetski prihod od poreza koji uplaćuju biti daleko veći. Prema podacima Ministarstva pravde, u državni budžet se 2016. godine slilo oko 1,4 milijarde dinara iz notarskih kancelarija. Od toga, oko 550 miliona od PDV-a, plus još 830 miliona u pravosudni budžet. Dakle polovina njihovih prihoda.

Međutim, i dalje postoje opštine u kojima ovaj posao obavljaju lokalna administracija i sudovi, jer nema nijednog notara. U pitanju su Brus, Dimitrovgrad, Knjaževac, Majdanpek, Raška, Sjenica, Surdulica i Trstenik.

- Raspisali smo više konkursa za imenovanje beležnika za područja tih osam osnovnih sudova. Nažalost, na konkursima nismo imali nijednog kandidata, jer očigledno ne postoji dovoljan ekonomski interes za bavljenje javnobeležničkom profesijom u tim mestima. U pitanju su opštine sa relativno malim brojem stanovnika i niskom privrednom aktivnošću, što, uz visoke dažbine, našu profesiju tamo čini neprofitabilnom - objašnjava Miodrag Đukanović, predsednik JKS.

On dodaje da se intenzivno radi na popunjavanju preostalog broja beležnika i najavljuje sledeći konkurs najkasnije za jesen. Nada se da će do kraja godine područja svih osnovnih sudova u zemlji biti pokrivena notarskim kancelarijama.

U Srbiji postoje ukupno 164 beležnika, od čega su 96 žene. Ovog meseca startuje i 10 novoimenovanih, od kojih je osam već počelo (u Velikom Gradištu, Žitištu, Šidu, Petrovcu na Mlavi, Boru, Priboju, Ubu i Žablju), a do kraja meseca kancelarije će otvoriti još dvoje - u Bujanovcu i Preševu.

Osim beležnika, u kancelarijama radi i 27 pomoćnika i 345 pripravnika, pa je ukupno 533 ljudi ovlašćeno za overu dokumenata.

Delegacija JKS prisustvovala je sredinom juna meseca, u Madridu, i sednici Generalne skupštine Saveta notarijata EU, na poziv predsednika te organizacije Hoze Manuela Garsije Kolantesa. Na sednici je potvrđena odluka o prijemu JKS u članstvo Saveta notarijata EU u svojstvu posmatrača.

- Članstvo je od velikog značaja ne samo za JKS, već i za Srbiju, imajući u vidu pristupne pregovore za prijem u EU - naglašava Đukanović.

Beležničke kancelarije bave se od prošle godine i predmetima vezanim za sprovođenje ostavinskih rasprava: sastavljanje smrtovnica, popis i procena imovine i sama ostavina. 2016. godine ih je ukupno bilo 35.114, a ove godine, samo za prva tri i po meseca, 33.259.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 23.06.2017.
Naslov: Redakcija