Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA AP VOJVODINE: Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnju utvrdio Predlog teksta zajedničke izjave o namerama o međuregionalnom združivanju teritorijalnih samouprava na području sliva Tise


Na sednici Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju održanoj 25. juna 2015. godine članovi Odbora razmatrali su Izveštaj o poslovanju Fonda "Evropski poslovi" AP Vojvodine koji je predstavio direktor Fonda Siniša Lazić. Odbor je doneo zaključak da Skupština AP Vojvodine razmotri i prihvati ovaj izveštaj, a za izvestioca je ovlastio predsednicu Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju, Maju Sedlarević.

Na istoj sednici, predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor, predstavio je inicijativu za potpisivanje zajedničke izjave o namerama o međuregionalnom združivanju teritorijalnih samouprava na području sliva Tise. On je istakao da je to ideja novijeg datuma inspirisana Dunavskom strategijom i položajem lokalnih samouprava na reci Tisi, sa namerom da one postanu vidljivije. Pastor je istakao da u Vojvodini ima puno lokalnih samouprava koji su vezani za reku Tisu, te da takva ideja zaslužuje učešće Vojvodine u kreiranju vizije za ovaj region i dodao da treba uložiti maksimalan kapacitet kako bi se dobili benefiti iz ovog vida saradnje.

Nakon izlaganja predsednika Pastora, odbor je utvrdio Predlog teksta zajedničke izjave o namerama o međuregionalnom združivanju teritorijalnih samouprava na području sliva Tise, koji će dostaviti pokrajinskoj skupštini na razmatranje i donošenje, a za izvestioca je ovlastio ovlastio predsednicu Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju, Maju Sedlarević.

Članovi odbora konstatovali su i odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora i zaključivanje međuregionalnog sporazuma između Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Departmana za poljoprivredu Provincije Limpopo (Republika Južna Afrika). Pomoćnica pokrajinskog sekretara za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Zorana Kaćanski, istakla je da je inicijativa o ovoj saradnji otpočela posetom delegacije Lmpopo AP Vojvodini u decembru prošle godine, te da će Odbor biti obavešten o svim narednim koracima u procesu usaglašavanja detalja sporazuma.

Članovi Odbora za evropske integracije razmotrili su i prihvatili izveštaje o službenim putovanjima delegacija AP Vojvodine u Beč, Linc, Dablin Geteborg, Zagreb i Ljubljanu.

Izvor: Vebsajt Skupštine AP Vojvodine, 25.06.2015.