Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA SKUPŠTINA RS: Održan sastanak Ekonomskog kokusa – Na dnevnom redu Nacrt zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnom premeru i katastru


Na 14. sastanku Ekonomskog kokusa Narodne skupštine, održanom 25. juna 2015. godine, razmotren je Nacrt zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnom premeru i katastru.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, NALED-a, IRI-ja, kao i predstavnici privrede – predstavnici velikih kompanija, poslovnih asocijacija, bankarskog sektora i firmi koje se bave konsaltingom.

Nacrte zakona predstavile su državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Aleksandra Damnjanović i predstavnica Republičkog geodetskog zavoda, Gordana Zorić.

One su istakle da se Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnom premeru i katastru predviđa usklađivanje sa drugim zakonima koji su u međuvremenu doneti ili izmenjeni, kao i da se pojednostavi i skrati procedura upisa u katastar, i obezbedi postupanje državnih organa u skladu sa načelom e-uprave.

Cilj Nacrta zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu jeste da se ukine pravo korišćenja građevinskog zemljišta, kao relikt prošlih vremena, istakla je Damnjanović. Uređuju se uslovi za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine za lica, na izgrađenom i neizgrađenom građevinskom zemljištu, čiji je nosilac prava svojine Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, kao i mogućnost zasnivanja zakupa na građevinskom zemljištu.

Predstavnici privrede i članovi Kokusa izneli su svoje sugestije i predloge kako bi se zakonska rešenja dodatno unapredila i omogućila njihova bolja primena. Učesnici sastanka su se složili da će donošenje ovih zakona pozitivno uticati na rast građevinske industrije, i na druge investicije.

Zaključujući sastanak, predsednik Ekonomskog kokusa, Vladimir Marinković, istakao je značaj direktnog dijaloga koji je ostvaren između predstavnika privrede i Ministarstva, koji prethodi utvrđivanju predloga zakona i njihovom upućivanju u skupštinsku proceduru. Marinković je naglasio i da će narodni poslanici podnošenjem amandmana dati svoj doprinos kvalitetu zakona koji se usvajaju, kao i njihovoj uspešnoj primeni. 

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 25.06.2015.