Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POSREDOVANJU U PROMETU I ZAKUPU NEPOKRETNOSTI: Nekretnine mogu prodavati samo subjekti koji su upisani u Registar posrednika uz uslov da poseduju ugovor o posredovanju sa vlasnikom stana


Ponuda stanova na prodaju u Srbiji skoro da je prepolovljena jer je puna primena Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 95/2013 - dalje: Zakon) od 9 maja 2015. godine, sprečila da agencije bez dozvole reklamiraju tuđe stanove na prodaju.

Prema rečima člana Klastera nekretnina, Slaviše Pešića, sve je manje nevažećih oglasa za prodaju stanova, odnosno prakse da se kupcima nude već prodati stanovi ili stanovi koji su već oglašeni kod drugih agencija za promet nekretnina.

- Prema Zakonu, agencija za nekretnine ne sme da oglasi stan za koji nema ugovor o posredovanju sa vlasnikom stana.

To je dovelo do toga da je ponuda broja stanova koji se prodaju drastično pala, odnosno broj stanova koji se prodaju je realan za razliku od ranije, kada je jedan stan nudilo 10 agencija za nekretnine - navodi Pešić.

Da je oglasa za prodaju stanova sve manje slaže se i Katarina Lazarević, vlasnica jedne poznate agencije, koja napominje da ilegalni trgovci nekretninama i dalje postoje. Ona ističe da je tržište nekretnina ipak živnulo kada je u pitanju poslovni prostor.

- Trenutno je velika ponuda lokala, ali ima i veliki broj zainteresovanih kako za kupovinu lokala tako i za zakup. Očekuje se da će država da prodaje lokale koji su njenom vlasništvu, a kojima rukovodi "Poslovni prostor", pa su cene po kvadratu pale - kaže Lazarevićeva.

Predsednik Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti u Privrednoj komori Srbije, Damir Borić, kaže da je broj oglasa za prodaju nekretnina za 35 odsto manji, ali da i dalje ima pojedinaca koji ih nezakonito oglašavaju. On ističe da građani i dalje mogu da oglase i prodaju samo svoj stan.

- Od 8. maja 2015. godine, kada je formiran registar posrednika, nekretnine može prodavati samo onaj ko je u taj registar upisan. Advokat ili neko drugi ko oglašava nepokretnost, a nije u registru posrednika, nezakonito se bavi tim poslom - navodi Borić.

Izvor: Vebsajt Kurir, 25.06.2015.