Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: Rok za privatizaciju medija se sa 1. jula pomera na 31. oktobar 2015. godine


Skupština Srbije raspravljaće 26. juna 2015. godine o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, kojima se predviđa produženje roka za privatizaciju medija u vlasništu države i lokalnih samouprava, kao i nastavak njihovog budžetskog finansiranja.

Izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima, koje predlaže Vlada, predviđa se produženje roka za privatizaciju medija do 31. oktobra. Prvobitni rok bio je 1. jul 2015. godine.

Predviđeno je i da iz budžeta Srbije dodatno bude izdvojeno oko 107 miliona dinara za finansiranje novinske agencije Tanjug i Radio Jugoslavije.

Prema izmenama, Zakon o Javnom preduzeću Novinska agencija Tanjug ("Sl. list SRJ", br. 11/95 i "Sl. glasnik RS", br. 83/2014 - dr. zakon) prestaće da važi danom zaključenja ugovora o prodaji, a najkasnije do 31. oktobra 2015. godine, a Uredba o Saveznoj javnoj ustanovi Radio-Jugoslavija ("Sl. list SRJ", br. 3/02 i 29/02) 31. jula, umesto 1. jula 2015. godine.

Kako se navodi u obrazloženju izmena Zakona, u budžetu je za finansiranje agencije Tanjug od 1. juna do 31. oktobra potrebno dodatno obezbediti oko 87,3 miliona dinara, a za Radio Jugoslaviju od 1. juna do 31. jula 19,7 miliona dinara.

U opštinama i gradovima čiji mediji se privatizuju, a za koje je objavljen poziv za prodaju, potrebno je obezbediti dodatna sredstva za rad tih medija do 31. oktobra 2015. godine.

Prema izmenama, zabranjeno je iz javnih prihoda finansirati one medije za koje do 1. jula 2015. godine nije objavljen poziv za prodaju.

Prvobitno je rok za privatizaciju medija bio 1. jul 2015. godine, a sada je taj datum određen kao rok za objavljivanje javnog poziva za prodaju kapitala.

Ukoliko do 1. jula ne bude objavljen poziv za prodaju kapitala, prodaja će biti obustavljena, a mediji će biti privatizovani prenosom akcija zaposlenima.

U predloženim izmenama se dodaje da će vlada doneti akt kojim će bliže urediti postupak privatizacije podelom akcija zaposlenima bez naknade.

Predviđeno je da će medij, u slučaju da zaposleni ne prihaviti prenos akcija bez naknade, prestati da postoji i brisaće se iz Registra medija.

Izvor: Vebsajt Beta, 25.06.2015.