Zastava Bosne i Hercegovine

UVEĆANJE PORESKE OSNOVICE ZA ADVOKATE DO 41 ODSTO


Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Lazar Krstić razgovarao je sa predstavnicima advokatskih komora u Srbiji povodom štrajka u koji su advokati stupili zbog obračunavanja poreskih obaveza.

U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da je Krstić predložio da advokatima koji plaćaju paušalni porez, a kojima je osnovica uvećana, uvećanje ne može biti veće od 41 odsto, kako je i predviđeno izmenom uredbe iz decembra 2013. godine, dok će rešenja onima kojima je osnovica uvećana za manje od 41 odsto ostati na snazi.

Minstarstvo podseća na to da je izmenama pomenute uredbe došlo do promene visine osnovice za određene kategorije obveznika, tako da su advokati raspoređeni u grupu sa ostalim visokoškolovanim pružaocima usluga, dok je posebna grupa u kojoj su do tada bili obrisana.

Na ovaj način izmenjeno je dosadašnje rešenje u skladu sa kojim je paušalno procenjeni prihod advokata iznosio 85 odsto prosečne bruto mesečne zarade u konkretnom gradu ili opštini, tako da sada osnovica iznosi 120 odsto prosečne bruto mesečne zarade.

Na sastanku je zaključeno da je u narednom periodu, u saradnji sa svim relevantnim faktorima, potrebno pronaći bolje rešenje u ovoj oblasti.

Usvojen je i predlog ministra finansija da se održi zajednički sastanak sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem povodom opšteg stanja u pravosuđu i problema u advokatskoj profesiji, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 25.6.2014.