Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O NAUCI I ISTRAŽIVANJIMA: Uspostavljanje sistema institucionalnog finansiranja naučnika


Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić ukazao je na to da je program institucionalnog finansiranja naučnika usvojen i da je u fazi implementacije u dijalogu sa sindikatom, čime su dva od tri zahteva Sindikata nauke Srbije ispunjena.

Ružić je rekao da predstavnici Sindikata nauke Srbije traže jednake plate za jednak rad i zapošljavanje kolega sa fakulteta i instituta, pri čemu je podsetio na to da navedeni problem nije novijeg datuma i da nije rešavan godinama.

Ministarstvo je izuzetno posvećeno uspostavljanju održivog sistema institucionalnog finansiranja naučnika koje je legislativno i regulisano Zakonom o nauci i istraživanjima ("Sl. glasnik RS", br. 49/2019), istakao je on.

Prvi potpredsednik Vlade je naveo da se kontinuirano radi na tome da se zahtevi sindikata reše, napomenuvši da to radi tim koji predvodi premijerka Ana Brnabić, a u kojem aktivnu ulogu ima Ministarstvo finansija.

Prema njegovim rečima, sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave pravi se katalog radnih mesta u nauci i istraživanjima.

On je rekao i da je Fond za nauku kroz pet programa podržao 282 naučna projekta na kojima učestvuje 1.737 istraživača, a da je za finansiranje svih projekata obezbeđeno 43,9 miliona evra koji su investirani u rad istraživača, opremu, materijale, publikacije, međunarodnu saradnju i naučnoistraživačke organizacije.

Ružić je ukazao na to da je Fond u martu otvorio novi poziv za program "Identiteti" koji je namenjen razvoju naučnih istraživanja u društveno-humanističkim naukama.

On je podsetio na to da je Vlada prošle godine za program "Ideje" odobrila povećanje budžeta za čak šest miliona evra, dodavši da naučnici koji ne dobijaju novac kroz programe Fonda za nauku nastavljaju da budu institucionalno finansirani, a mogu da se prijave i na druge pozive Fonda ili program “Horizont Evropa".

Prvi potpredsednik Vlade je, govoreći o izgradnji Bio4 kampusa, naglasio da se u našoj zemlji gradi prvi takav kampus u širem regionu, ocenivši da će nam to omogućiti da budemo prepoznatljivi na globalnoj mapi razvoja u oblastima biomedicine, bioinformatike, biotehnologije i biodiverziteta.

Veoma smo ponosno na taj projekat jer će to biti mesto na kojem će se okupljati stručnjaci, znanje i infrastruktura, sve što će učiniti da Srbija napreduje, rekao je Ružić.

Izvor: Vebsajt Vlade, 23.05.2022
Naslov: Redakcija