Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O PROGRAMU OBAVEZNE I PREPORUČENE IMUNIZACIJE STANOVNIŠTVA PROTIV ODREĐENIH ZARAZNIH BOLESTI: Vakcinu protiv varičela treba da primaju deca u 6. razredu osnovne škole koja prethodno nisu stekla imunitet, kao i žene bez prethodno stečenog imuniteta koje planiraju trudnoću


Vakcina protiv gripa postaće obavezna za građane starije od 65 godina. Obavezna imunizacija protiv gripa obuhvata i trudnice i osobe sa hroničnim oboljenjima.

Istovremeno, vakcinu protiv varičela treba da primaju i deca u 6. razredu osnovne škole koja prethodno nisu stekla imunitet.

Ovo su neke od novina koje je doneo novi Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 65/2020 - dalje: Pravilnik).

Doktor Dragoslav Popović rekao je da smo imali puno problema u poslednjih desetak godina sa vakcinom protiv gripa jer je odziv bio relativno nizak.

Kaže da su prošle godine sve vakcine utrošene što je dobra vest i da je sada pravi momenat da se fokus okrene ka onim grupama stanovništva kojima je ta vakcina najpotrebnija a to su stariji od 65 godina kao ugroženo stanovništvo i trudnice.

Do sada je razlika između obaveznih i neobaveznih vakcina bila i u tome, da li ih država nabavlja.

- Država se obavezala da nabavlja one vakcine koje su obavezne i nadam se da će to biti slučaj i sad - rekao je Popović.

Kaže da će biti problema sa nabavkom mnogo većeg broja vakcina ove godine nego što je to bilo ranije, ali ako se u taj posao krene na vreme neće biti problema.

U većini država postoji preporuka što se tiče trudnica, Popović kaže da kada se pogleda preporuka SZO - trudnice su kategorija broj jedan koju treba zaštititi protiv gripa.

- Drago mi je da se to sada dešava i kod nas. Mnogi zdravstveni radnici su se ustezali da preporuče tu vakcinaciju trudnicama, međutim, to je veoma važno, da ih zaštitimo u periodu koji je veoma osetljiv - rekao je Popović.

Grip je specifičan jer svake sezone imamo drugu vakcinu, ali treba da njom budu "pokriveni" oni koji su osetljivi i koji imaju neko drugo stanje koje ih dovodi u rizik pokriveni.

- Važno je da vakcinu protiv gripa uzmete nekoliko godina jer kada uzimate više godina, vaš imunitet protiv gripa u sledećoj sezoni se u principu povećava - ukazuje doktor.

Pitanje nabavke vakcina treba da se reši dobrim planiranjem i pregovorima sa onima koji vakcine treba da isporuče.

- Što se tiče samog davanja vakcina, to je kratka intervencija, a ljudi kada obole od gripa dolaze nekoliko puta po razne zdravstvene usluge, pogotovo u rizičnim godinama provode vreme u bolnici - vakcina je uvek mnogo lakša i efikasnija za neku implementaciju nego lečenje bilo koje bolesti - kaže doktor Popović.

Sada je vreme kada se otvaraju domovi zdravlja, vrlo je važno da deca u redovnom programu vakcinacije posete svog pedijatra, da dobiju sve vakcine koje su propustili u periodu pandemije.

- Kalendar ima obavezne i neobavezne vakcine, bilo da je jedna ili druga, sve vakcine koje dođu u zemlju su visokog kvaliteta. Imamo Agenciju za kontrolu lekova koja je na nivou agencije u najrazvijenijim državama sveta i oni kontrolišu da sve te vakcine budu efikasne - zaključio je Popović.

Izvor: Vebsajt Blic, K.S., 21.05.2020.
Naslov: Redakcija