Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O UTVRĐIVANJU PROGRAMA FINANSIRANJA AKTIVNOSTI I MERA UNAPREĐENJA EFIKASNOG KORIŠĆENJA ENERGIJE U 2020. GODINI: Za unapređenje energetske efikasnosti izdvojeno pola milijarde dinara


Vlada Republike Srbije nedavno je donela Uredbu o utvrđivanju programa finansiranja aktivnosti i mera unapređenja efikasnog korišćenja energije u 2020. godini ("Sl. glasnik RS", br. 63/2020).

Za te namene izdvojeno je pola milijarde dinara. Investicije su veoma važne jer naša zemlja i dalje troši četiri-pet puta više energije od proseka Evropske unije.

Energetska zajednica u svom izveštaju za prošlu godinu navodi da je Srbija upravo u oblasti energetske efikasnosti najviše napredovala. S druge strane, u Srbiji i dalje ima 300.000 kuća bez izolacije.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ističe da njegovo ministarstvo, kao i Vlada Srbije, energetsku efikasnost stavljaju na vrh prioriteta.

Mi smo čak definisali energetsku efikasnost kao novi izvor energije jer duboko verujemo da uštedama u potrošnji energije možemo obezbediti energiju koja nedostaje ili buduće potrebe za Srbiju – kaže Antić.

Navodi da je izdvojeno pola milijarde dinara deo budžetskog fonda i da će biti iskorišćeno, pre svega, za finansiranje projekata u lokalnim samoupravama.

Iz iskustva znam da su to u najvećem delu škole, vrtići i domovi zdravlja. Mi smo imali velik broj projekata i formata u kojima smo radili na energetskoj efikasnosti. Taj budžetski fond nije jedini. Moram da istaknem i projekat rehabilitacije daljinskih sistema grejanja – kaže Antić.

Ističe da je u proteklih nekoliko godina ozbiljno investirano u 22 toplane širom Srbije, u šta je uloženo 130 miliona evra.

Ovih 500 miliona dinara idu preko budžetskog fonda na osnovu konkursa na koje nam se javljaju lokalne samouprave, pre svega za javne objekte – objašnjava Antić.

Kada je u pitanju pomoć građanima, ministar Antić kaže da je prioritet dati stručnu podršku, ali i finansijsku, da bismo u tom segmentu napravili sledeći iskorak.

Mi smo u proteklom periodu ostvarili sve planirane ciljeve, ali taj segment – da uđemo u podršku građanima kada su stanovi u pitanju – to je najveći izazov – naglašava Antić.

Naknada za energetsko unapređenje je uvedena, a ministar Antić kaže da se, uz tehničku podršku Evropske komisije i drugih partnera, radi na formiranju fonda za energetsku efikasnost.

Uloga tog fonda će pre svega biti sufinansiranje i podrška građanima za projekte energetske efikasnosti: izolacija, stolarija, termo-tehnički segmenti zgrada, ali i nabavka energetski efikasnih uređaja za domaćinstva – naglašava Antić.

Veruje da će fond u svim svojim segmentima biti instaliran u toku 2020. godine i da će već 2021. biti finansirani prvi projekti.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Mlađenović, 21.05.2020.
Naslov: Redakcija