Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Predlog izmena Ustava u oblasti pravosuđa biće spreman do kraja 2017. godine


Ministarstvo pravde predložiće do kraja 2017. godine izmene Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) u oblasti pravosuđa, najavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je ukazala da je Radna grupa u okviru Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2013-2018. godine ("Sl. glasnik RS", br. 57/2013) sačinila "Pravnu analize ustavnog okvira o pravosuđu u Republici Srbiji", u kojoj su sagledani okviri promene Ustava u oblasti pravosuđa i da će ona poslužiti za dalji rad.

Kuburović je na sastanku sa članovima misije Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta, kojom predsedava Đerđ Šopflin, rekla da će izmene Ustava koje će predložiti Ministarstvo pravde, biti u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa i nosilaca pravosudnih funkcija, što je predviđeno i Akcionim planom za Poglavlje 23.

Kuburović je istakla da će aktivno učešće u izradi predloga izmena Ustava u oblasti pravosuđa imati eksperti Venecijanske komisije, kao i da će mišljenje te institucije biti od velikog značaja za formiranje konačnog predloga.

Ona je dodala da pitanje promene najvišeg pravnog akta zahteva širi politički konsenzus, a da konačno usvajanje izmena Ustava zavisi od odluke Narodne skupštine Republike Srbije i građana na referendumu.

Ministarka pravde je navela i da je u cilju ispunjenja Akcionog plana za Poglavlje 23 u oblasti osnovnih ljudskih prava u novembru 2016. godine usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016), čija primena počinje 1. juna 2017. godine, kao i da bi pred Narodnom skupštinom Republike Srbije uskoro trebalo da bude i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

Izvor: Vebsajt Blic, 24.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija