Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KOALICIJA PREUGOVOR: NVO smatraju da Srbija stagnira u procesu pristupanja EU, kada su u pitanju poglavlja 23 i 24 koja se tiču pravosuđa i vladavine prava


Iako zvaničnici Srbije tvrde da je tempo u procesu pristupanja EU dobar, kada su u pitanju poglavlja 23 i 24 koja se tiču pravosuđa i vladavine prava, svakodnevni događaji ne potkrepljuju takve tvrdnje. To smatra grupa nevladinih organizacija okupljena u koaliciji PrEUgovor, koja prati reformu politika o procesu pristupanja.

Narodna skupština Republike Srbije odugovlači sa usvajanjem izveštaja nezavisnih tela, slučaj Savamala još nije rešen, standardi u izborom procesu nisi poštovani, a borba protiv korupcije slovo je na papiru. Tako civilni sektor vidi usklađivanje rada državnih institucija sa evropskim propisima u 2016. godini.

"Postoji neka vrsta "fingiranja" promene odnosno reforme poglavljima 23 i 24. S druge strane, država je osnovala Savete za praćenje i sprovođenje planova za poglavlja 23 i 24. Imali smo dva polugodišnja izveštaja gde zapravo za veliki broj mera i aktivnosti ništa nije ni izvešćeno", kaže Milan Aleksić iz Centra za primenjene evropske studije.

Razrešenje pet članova užeg tima za pregovore sa Briselom sigurno neće ubrzati reforme, naročito jer su bili nezavisni, smatraju u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku.

"Ono što smo videli iz iskustva prethodnih zemalja je da ne valja menjati članove pregovaračkog tima i da je kontinuitet jako bitan u ovom procesu, jer samo deo onog što mi vidimo i kroz naše izveštaje i države zapravo mnogo veći deo se dešava na sastancima i dogovorima koji naši predstavnici imaju sa predstavnicima EU", smatra Sonja Stojanović Gajić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

- Reforme su usporili i izbori, mada je prestanak rada Narodne skupštine bio nepotreban - kažu u Transparentnosti Srbije.

"Narodna skupština se autosuspendovala. Nikakav zakon, Ustav, poslovnik ne kaže da se skupština ne sastaje tokom izbora, a nije da nisu imali šta da rade", rekao je Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija.

A posla će biti da se ispuni zacrtano u Akcionim planovima biće posla jer na osnovu izveštaja koalicije PreUgovor Srbija stagnira.

Izvor: Vebsajt N1, Maja Dragić, 24.05.2017.
Naslov: Redakcija