Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ŠEST PREPORUKA EVROPSKE KOMISIJE ZA UNAPREĐENJE EKONOMSKE POLITIKE SRBIJE


Evropska komisija je uputila šest preporuka za unapređenje ekonomske politike Srbije, izjavio je šef ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat.

Prva preporuka je, kako je rekao, da se ojača fiskalna konsolidacija kroz ostvarenje većih prihoda i istovremeno veću štednju, a cilj je, prema njegovim rečima, da se postigne primarni suficit - odnosno, da se ostvari suficit pre otplate duga, uključujući i kamate i glavnicu. Naglasio je da se očekuje da Srbija smanjuje budžetski deficit u narednim godinama.

Druga preporuka se odnosi na nalaženje održivog rešenja za preduzeća u restrukturiranju, kao i nastavak reformi javnih preduzeća.

Treća preporuka se odnosi na rešavanje problema loših kredita (NPL), ali i većeg obuhvata dijagnostičkih studija banaka koje radi Narodna banka Srbije. Naime, prve dijagnostičke studije obuhvatale su najveće banke, a jedna od preporuka će biti i da se u ispitivanja uključe male banke.

Četvrta preporuka se odnosi na neophodnost boljeg upravljanja novcem za kapitalne investicije. Janmat objašnjava da je suština preporuke EK da se novac namenjen za kapitalne investicije i potroši što sada nije slučaj, a ne da se povećaju namenjena sredstva. Takođe, preporuka je i da se ostvari progres kada je reč o gasnoj konekciji Srbije i Bugarske, ali i da se putevi, tačnije Koridor 10 završi do kraja 2017. godine.

Peta preporuka se odnosi na popravljanje poslovne klime, gde se očekuje transparentniji ambijent sa manje parafiskalnih nameta za privredu. Takođe, Janmat navodi da se preporučuje i da država garantuje kredite za mala i srednja preduzeća, kao i nastavak takozvane giljtotine nepotrebnih propisa.

Šesta i poslednja preporuka, odnosi se na tržište rada. Janmat ističe da je potrebno da se radnici preduzeća u restrukturiranju ponovo integrišu u tržište rada, da se nastavi racionalizacija javnog sektora kao i da se poveća kapacitet Nacionalne službe za zapošljavanje.

Janmat je poručio da je Evropska komisija spremna da pomogne Srbiji u primeni prepuruka, a napredak će zabeležiti u jesenjem izveštaju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 25.05.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija