Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O MAKSIMALNOM BROJU ZAPOSLENIH U JAVNOJ UPRAVI: Javna rasprava do 4. Juna 2015.godine - Odredbe se neće se primenjivati na javna preduzeća i javne medijske servise


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički najavila je da će u državnoj upravi, koja ima 493.505 zaposlenih na određeno i neodređeno vreme i po ugovoru o delu, ove godine otkaz dobiti približno 9.000 ljudi.

Ona je objasnila da će za 4.600 biti smanjen broj zaposlenih u republičkoj administraciji, a za 4.478 u lokalnim samoupravama, uključujući i lokalna javna preduzeća.

Udovički je navela da će u penziju otići njih jedan odsto, odnosno približno 4.900 ljudi.

Na kraju prošle godine, dodala je, u penziju je otišao veliki broj ljudi koji primaju platu iz državne kase, zbog čega neće biti neophodno da se javna uprava u ovoj godini smanjuje za pet odsto, koliko je bilo dogovoreno aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Udovički je ukazala na to da će otpuštanja iz javne uprave možda biti veća nego što je sada procenjeno zbog uklapanja u budžet, i istakla da će racionalizacija u tom sektoru biti nastavljena i naredne dve godine, u skladu sa dogovorom sa MMF-om.

Cilj racionalizacije nije smanjenje broja zaposlenih, već efikasnija javna uprava uz smanjenje troškova, ponovila je ona i dodala da se smanjenje broja zaposlenih može očekivati od septembra, pri čemu će otkazi biti neizbežni u 80 odsto lokalnih samouprava.

Nacrtom zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi, koji je u javnoj raspravi do 4. juna, predviđeno je da se svuda gde je to moguće objedine poslovi, a posebno administrativni.

Odredbe ovog zakona neće se primenjivati na javna preduzeća i javne medijske servise.

Maksimalan broj zaposlenih u sistemu državnih organa, sistemu lokalne samouprave i sistemu javnih službi biće određen aktom Vlade Srbije, koji će utvrditi i maksimalan broj zaposlenih za svaki organ, organizaciju, službu i drugi organizacioni oblik u javnom sektoru, osim u lokalnim samoupravama.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 25.05.2015.