Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Narodna skupština RS: 23. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva: Pokretanje postupka za izradu bilateralnog sporazuma između RS i CG za obavljanje sezonskih, odnosno privremenih i povremenih poslova građana Srbije u Crnoj Gori


Na sednici održanoj 25. maja 2015. godine, članovi Odbora su razmatrali pokretanje inicijative ka Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za zaključivanje sporazuma između Republike Srbije i Republike Crne Gore o slobodnom kretanju radne snage po nordijskom modelu saradnje, a u skladu sa Projektom Igmanske inicijative.

Predsednica Odbora dr Vesna Rakonjac, informisala ja članove Odbora da je u Podgorici održan sastanak, a na inicijativu predstavnika nevladinog sektora - Igmanske inicijative, na kome se razgovaralo o potpisivanju bileteralnog sporazuma između Srbije i Crne Gore.

Istakla je da potpisivanje bileteralnog sporazuma ima za cilj da obezbedi našim građanima obavljanje sezonskih, odnosno privremenih i povremenih poslova u Crnoj Gori, navodeći da će na taj način naši građani biti zaštićeni i ostvarivaće socijalno, zdravstveno i penziono osiguranje.

Članovi Odbora jednoglasno su doneli odluku da se Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uputi inicijativa za pokretanje postupka za izradu sporazuma između Republike Srbije i Republike Crne Gore.

U nastavku sednice predsednica Odbora je uputila poziv članovima Odbora da se u narednom periodu održi zajednička sednica sa predstavnicima UNHCR- a, u vezi rešavanja problema azilanata, koji su u tranzitu kroz Srbiju, navodeći podatak da se u ovoj godini očekuje i do 50.000 prolaza azilanata kroz našu državu.

Sednici je predsedavala dr Vesna Rakonjac, predsednik Odbora.

Izvor: Press služba Narodne skupštine, 25.05.2015.