Zastava Bosne i Hercegovine

SAOPŠTENJE ZAŠTITNIKA GRAĐANA POVODOM USVAJANJA ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NACIONALNIM SAVETIMA NACIONALNIH MANJINA


Zaštitnik građana Saša Janković pozdravlja usvajanje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina kojim su, između ostalog, uvažene konkretne preporuke Zaštitnika građana kako da se unapredi način izbora nacionalnih saveta, posle propusta koje je utvrdio prilikom izbora za nacionalne saveta u 2010. godini.

Imajući u vidu da se Zakon donosi u izbornoj godini za nacionalne savete nacionalnih manjina, za očekivati je da usvojene izmene doprinesu legitimitetu i radu nacionalnih saveta koji će biti izabrani, kao i zaštiti i ostvarivanju prava građana - pripadnika nacionalnih manjina, koji savete biraju.

Međutim, Zaštitnik građana podseća i konstatuje da je Ustavni sud u januaru ove godine doneo odluku o neustavnosti određenih odredbi Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, ali da doneti Zakon nije dao rešenja na ona pitanja koja su otvorena za rešavanje nakon te odluke Ustavnog suda.

Zaštitnik građana ističe da je nužno bez odlaganja pristupiti daljim izmenama i dopunama, kako radi uređivanja pitanja koja su do sada bila uređena na neustavan način, tako i radi unapređivanja svih drugih odredbi Zakona čija primena je u prošlosti bila otežana ili onemogućena, na primer zbog toga što je zavisila od političke volje ili zbog toga što više zakona nije bilo usaglašeno. Zbog takvih manjkavosti, koje i danas postoje, pojedini nacionalni saveti ne ostvaruju sva zakonom utvrđena javna ovlašćenja u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika i pisama. Zaštitnik građana je u svim prilikama isticao i potrebu depolitizacije izbora i rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 25.5.2014.