Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAOPŠTENJE SA SEDNICE VLADE RS ODRŽANE 25.5.2014. GODINE: Vlada ukinula vanrednu situaciju na teritoriji Republike


Republike Srbije ukinula je na sednici, na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije, vanrednu situaciju na teritoriji Republike koja je, zbog poplava koje su zadesile našu zemlju, bila na snazi od 15. maja.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić iskazao je na sednici, koja je bila otvorena za predstavnike medija, zahvalnost svim ministrima na angažmanu tokom prethodnih dana, i predložio da se danas usvoji i odluka o tome da se za Skupštinu Srbije i građane pripremi poseban izveštaj o merama preduzetim za vreme poplava.

Vučić je najavio da će se svi ministri u Vladi Srbije odreći po jedne plate i da će ta sredstva biti uplaćena kao pomoć za ublažavanje posledica poplava.

Predsednik Vlade je dodao da postoji preporuka i za direktore državnih institucija i druge funkcionere da se odreknu dela primanja, ali u manjim iznosima nego ministri.

On je istakao da teška situacija izazvana poplavama ne sme da bude alibi za odlaganje i otkazivanje bilo kakvih preuzetih obaveza, i poručio da se što pre pripreme prioritetni zakoni.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se ubrzano pripreme zakon o radu, kao i zakoni o planiranju i izgradnji, privatizaciji i stečaju.

Vučić je najavio da će biti održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta, na kojoj će biti razgovarano o setu reformskih zakona.

On je naveo da mu je kancelar Savezne Republike Nemačke Angela Merkel prenela da nemački narod neće ostaviti Srbiju bez pomoći i podrške, i dodao da je prihvatio njen poziv da 11. juna poseti Berlin.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 25.5.2014.