Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: Sve tehnički spremno za primenu e-faktura od 1. maja 2022. godine


Državna sekretarka Ministarstva finansija Slavica Savičić poručila je učesnicima završne obuke, povodom uvođenja novog modela e-faktura za korisnike javnog sektora, da je osnovni cilj postizanje transparentnosti i efikasnosti, uz suzbijanje sive ekonomije.

Savičić je ukazala na to da je ideja svog skupa, koji su organizovali Ministarstvo finansija i NALED, da predstavnici javnog sektora dobiju dodatne informacije o novom sistemu koji za njih počinje da se primenjuje 1. maja.

Ona je ukazala na to da su stubovi daljih reformi – Zakon o fiskalizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020 i 96/2021) i Zakon o elektronskom fakturisanju ("Sl. glasnik RS", br. 44/2021 i 129/2021 – dalje: Zakon), koji je značajan jer je realizovan dugogodišnji zahtev privrede, a to je da poslovanje bude transparentnije i efikasnije.

Državna sekretarka je istakla da je ovaj Zakon usklađen sa direktivama Evropske unije, dodavši da su pripremljeni svi tehnički aspekti za primenu e-faktura.

Prema njenim rečima, produkciona verzija Sistema elektronskih faktura je dostupna na adresi https://efaktura.mfin.gov.rs/ od 11. aprila, kada je prva faktura uspešno prošla kroz novi sistem.

Savičić je objasnila da će se registracija na produkcionoj verziji Sistema elektronskih faktura automatski preneti i na demo verziju tog sistema, u slučaju da nije otvoren nalog na novoj demo verziji, koja je dostupna na adresi https://demoefaktura.mfin.gov.rs/.

Ona je naglasila da će korišćenje sistema elektronskih faktura biti besplatno, podsetivši na to da je Zakonom propisano da od 1. maja nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primaju i čuvaju elektronske fakture i da izdaju elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora.

Takođe, od tada su i subjekti privatnog sektora u obavezi da izdaju elektronsku fakturu subjektu javnog sektora, dok će se obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora primenjivati od 1. jula ove godine, rekla je Savičić.

Prema njenom rečima, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine, pri čemu su to ujedno i datumi od kada se primenjuje i obaveza da se elektronski evidentira obračun poreza na dodatu vrednost.

Izvor: Vebsajt Vlade, 18.04.2022.
Naslov: Redakcija