Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA PREDLOŽILA NARODNOJ SKUPŠTINI RS DVA KANDIDATA ZA TUŽIOCA ZA RATNE ZLOČINE


Vlada Republike Srbije dostavila je 25. aprila 2017. godine Narodnoj skupštini Republike Srbije listu kandidata za izbor novog Tužioca za ratne zločine, na kojoj su imena Snežane Stanojković i Milana Petrovića.

Snežana Stanojković je zamenica tužioca u Tužilaštvu za ratne zločine, a Milan Petrović je aktuelni rukovodilac tog Tužilaštva.

Tužilaštvo za ratne zločine nema svog prvog čoveka od kada je Vladimiru Vukčeviću 31. decembra 2015. godine istekao mandat.

Tužioca za ratne zločine bira Narodna skupština, a biće izabran onaj kandidat koji dobije većinu glasova od 250 poslanika.

Državno veće tužilaca prosledilo je u oktobru prošle godine Vladi Republike Srbije spisak kandidata za novog Tužioca za ratne zločine, na kojem je osim Snežana Stanojković i Milan Petrović bio i sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel je u izveštaju za prošlu godinu u delu o Srbiji navela da su suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i dalje u blokadi i da je mesto glavnog Tužioca za ratne zločine ostalo upražnjeno cele 2016. godine.

Izvor: Vebsajt Blic, 25.04.2017.
Naslov: Redakcija