Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ROKOVNIK ZA VRŠENJE IZBORNIH RADNJI U POSTUPKU SPROVOĐENJA IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE, RASPISANIH ZA 24. APRIL 2016. GODINE: Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora treba da budu utvrđeni najkasnije u četvrtak, 28. aprila 2016. godine, do 20 sati, dok mandati poslanicima novog saziva Narodne skupštine RS treba da budu dodeljeni najkasnije do 8. maja 2016. godine


Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 24. aprila 2016. godine treba da budu utvrđeni najkasnije u četvrtak, 28. aprila do 20 sati, dok mandati poslanicima novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije treba da budu dodeljeni najkasnije do 8. maja 2016. godine.

Prema Rokovniku za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 24. april 2016. godine ("Sl. glasnik RS", br. 22/2016), rok za utvrđivanje rezultata glasanja na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala Republičkoj izbornoj komisiji istekao je 25. aprila 2016. godine u 14 sati, a RIK mora najkasnije do 28. aprila u 20 sati da proglasi i objavi konačne rezultate izbora. 

Od tog momenta počinje da teče rok za formiranje novog saziva republičkog parlamenta. 

Mandati novim poslanicima moraju da budu dodeljeni u roku od 10 dana od proglašenja konačnih rezultata, tako da bi to, sledeći Rokovnik, trebalo da se desi najkasnije do 8. maja. 

Regulativa predviđa da se prva sednica novog saziva parlamenta održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora, nakon čega sledi proces formiranja Vlade Republike Srbije.

Na prvoj sednici, koju zakazuje predsednik parlamenta iz prethodnog saziva, potvrđuju se mandati poslanicima, a obavlja se i izbor predsednika, potpredsednika i imenovanje generalnog sekretara parlamenta. 

Narodna skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Prema Ustavu Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav), na odluku o potvrđivanju mandata dopuštena je žalba Ustavnom sudu, koji po njoj odlučuje u roku od 72 sata.

Vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta - u suprotnom sledi raspuštanje parlamenta. 

Kandidata za predsednika Vlade Narodnoj skupštini predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista, propisuje Ustav. 

Kandidat za predsednika Vlade Narodnoj skupštini iznosi program Vlade i predlaže njen sastav, a parlament istovremeno glasa o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade.

Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 25.04.2016.
Naslov: Redakcija