Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O DRŽAVNIM I DRUGIM PRAZNICIMA U REPUBLICI SRBIJI: Povodom Vaskrsa i Praznika rada neradni dani od 29. aprila do 3. maja 2016. godine


U skladu sa članom 2. Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011 - dalje: Zakon) praznuju se vaskršnji praznici, počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa.

Vaskršnji praznici 2016. godine praznuju se počev od 29. aprila (petak) zaključno sa 2. majem (ponedeljak).

Prema članu 1a Zakona Praznik rada je državni praznik, koji se praznuje 1. i 2. maja.

Članom 3a Zakona propisano je da ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana.

Imajući u vidu da 1. i 2. maj 2016. godine padaju u nedelju i ponedeljak, neradni dan je i utorak, 3. maj 2016. godine.

Dakle, neradni dani povodom Vaskrsa i Praznika rada su od 29. aprila do 3. maja 2016. godine.

Članom 3. Zakona propisano je da u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Republici Srbiji ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga.

Državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni su da obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika, koji se praznuju u Republici Srbiji, ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu.

Privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga čija priroda delatnosti, odnosno tehnologija procesa rada zahteva neprekidan rad, mogu da rade i u dane državnih i verskih praznika.

Svim vernicima koji Uskrs proslavljaju po julijanskom kalendaru kompanija Paragraf čestita praznik.

Izvor: Redakcija, 26.04.2016.