Zastava Bosne i Hercegovine

U SRBIJI POSTIGNUT NAPREDAK U OBLASTI PRAVOSUDIH REFORMI, LJUDSKIH PRAVA I SLOBODE MEDIJA


Pregovori o pristupanju Srbije EU su podsticaj za sprovođenje unutrašnjih reformi, rekla je ministarka zadužena za evropske integracije, Jadranka Joksimović, istakavši da je u Srbiji postignut napredak u oblasti ljudskih prava, slobode medija i pravosudih reformi.

"Pregovore o pristupanju treba posmatrati kao podsticaj za postizanje ciljeva koje smo sami sebi zadali, a to su unutrašnje reforme, pri čemu je članstvo logična posledica ispunjenosti tih ciljeva", rekla je ona.

Ona je navela da je članstvo u EU jedan od primarnih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije, ali i cilj značajnog broja sektora u Srbiji.

"Energetski sektor bi se više razvijao kada bismo se integrisali i investirali u zajedničke projekte. Poljoprivreda, strateška grana za Srbiju, tek treba da dobije zamajac pridruživanjem EU", navela je Joksimović.

Kako je dodala, i saobraćaj bi se više razvio ako se povežemo sa značajnim putevima na evropskom nivou i postanemo deo jedinstvene evropske saobraćajne mreže.

"Čak je i izazove sa kojima smo suočeni, kao što su migracije, lakše rešiti ako delujemo zajedno", ocenila je ona, dodavši da će Srbija nastaviti da gradi koridore i da rešava brojne izazove, ali i da razvija poljioprivredu.

Jedino pitanje je, kaže ona, da li je bolje da takvi koridori, poljoprivredni proizvodi i srpska rešenja za izazove imaju prefiks "evropski".

"Ja sam ubeđena da je to u najboljem interesu svih", naglasila je ministarka zadužena za evropske integracije.

Ona ukazuje i da je jedan od najznačajnijih rezultata reformi borba protiv svih oblika diskriminacije i ističe da danas praktično nema manjinskih grupa u Srbiji čiji napredak u izvršenju prava nije vezan za političku odgovornost.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 25.04.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija