Zastava Bosne i Hercegovine

NALED: 88% anketiranih privrednika ima manje prihode


U istraživanju je 88 odsto anketiranih privrednika reklo da ima manje prihode, posebno preduzetnici, mikro i mala preduzeća, naveo je Ivan Radak, šef Jedinice za odnose s javnošću u NALED-u.

Četvrtini je prihod manji od milion dinara, a 40% anketiranih privrednika ima manji od pet miliona dinara, što je loš rezultat, a posebno su ugrožena preduzeća iz sektora turizma i ugostiteljstva, gde je više od polovine imalo prihode manje od 10 miliona dinara. Oni su imali i najveći pad broja zaposlenih, skoro 20% radnika ostalo je u oblasti turizma i ugostiteljstva bez posla.

Državna pomoć jeste sprečila masovnija otpuštanja, ali problemi sa manjim prihodima ostaju i u ovoj godini, kaže. Veći optimizam vladao je za 2021. ali je taj stav (u istraživanju) je izražen kada se još nije znalo da će biti novog zatvaranja ove godine. Najveći problem je u 2021. godini, misle privrednici, izmirenje dospelih poreskih i obaveza prema poslovnim partnerima, ukazuje Radak.

Četvrtina privrednika misli da će im biti potrebno više od godinu dana za oporavak, tu su, pre svega, mali preduzetnici, dok 50 % misli da će za godinu dana sanirati posledice krize izazvane pandemijom kovida 19. Dve trećine očekuje da će im prihodi biti manji za oko 50%, a u turizmu i ugostiteljstvu dve trećine njih očekuje pad prihoda veći od 50%.

Izvor: Vebsajt NALED, 23.03.2021.
Naslov: Redakcija