Zastava Bosne i Hercegovine

PROCEDURA PRIKLJUČENJA NA ELEKTRO MREŽU MORA BITI SKRAĆENA NA 50 DANA


Procedura dobijanja priključka na elektromrežu mora biti skraćena 2,5 puta, jer to unapređuje uslove poslovanja i privlačenja investicija, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posle razgovora sa predstavnicima NALED-a.

Predstavnici NALED-a predstavili su potpredsednici Vlade rezultate ankete sprovedene među privrednicima i nadležnim organima na lokalnom i republičkom nivou u vezi sa procedurom priključenja na elektromrežu, kao i predloge da se smanje troškovi i vreme trajanja ove procedure.

Procedura priključenja na električnu energiju, prema analizama Svetske banke, trenutno traje 125 dana, a naš cilj je da ona traje najviše 50 dana. Veoma je važno za privredu, kao i za potencijalne investitore da se troškovi, broj procedura i njihovo trajanje smanji, i radićemo na tome sa operatorom distributivnog sistema, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je Srbija posvećena unapređenju uslova poslovanja i da je dobijanje priključka na mrežu jedan od elemenata koji utiče na ukupno rangiranje Srbije na Duing biznis listi Svetske banke.

Ako smo mogli da unapredimo sistem izdavanja građevinskih dozvola da smo danas deveti na svetu po tom kriterijumu, nema razloga da nemamo bolju poziciju i u drugim oblastima. Trenutno smo 94. po dobijanju priključka na elektromrežu, a mi verujemo da možemo biti i 22. ako bi procedure bile efikasnije, navela je Mihajlovićeva.

Izvor: Vebsajt RTV, 23.03.2021.
Naslov: Redakcija