Zastava Bosne i Hercegovine

UPUTSTVO ZA RAD JAVNOIZVRŠITELJSKIH KANCELARIJA ZA VREME VANREDNOG STANJA: Ne odlučuje se po predlozima za izvršenje, ne sprovode se započeta izvršenja, ne vrše iseljenja, prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari izvršnog dužnika i ne vrše se obustave na penzijama, platama i drugim stalnim primanjima


Komora javnih izvršitelja je u skladu sa svojim nadležnostima i preporukama Ministarstva pravde, vodeći se principa društvene odgovornosti i solidarnosti, donela Uputstvo za rad javnih izvršitelja za vreme vanrednog stanja, proglašenog 15.3.2020. godine.

Javni izvršitelji su upućeni da za vreme vanrednog stanja ne odlučuju po predlozima za izvršenje, ne sprovode započeta izvršenja, ne vrše iseljenja, prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari izvršnog dužnika i da ne vrše obustave na penzijama, platama i drugim stalnim primanjima.

U slučajevima radi naplate komunalnih dugova, u kojima su dužnici zaključili sporazum o otplati duga na rate, javni izvršitelji obaveštavaju dužnike da mogu da zastanu sa dogovorenim uplatama i u slučaju nepoštovanja sporazuma neće se preduzimati izvršne radnje.

Komora javnih izvršitelja obaveštava Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da do okončanja vanrednog stanja ne vrše obustavu dela penzije izvršnim dužnicima po zaključcima i rešenjima koja su doneta u prethodnom periodu.

Komora javnih izvršitelja obaveštava poslodavce, kojima je ranije naloženo sprovođenje izvršenja na zaradi izvršnog dužnika o uputstvu da se izvršenje odlaže do okončanja vanrednog stanja.

Uputstvo Komore javnih izvršitelja ne odnosi se na potraživanje na osnovu zakonskog izdržavanja, naknade štete zbog narušenja zdravlja, novčane rente zbog potpune ili delimične nesposobnosti za rad i novčane rente za izdržavanje koje je izgubljeno usled smrti dužnika izdržavanja, kao i na predmete u kojima se namiruje potraživanje na osnovu novčane naknade za telesno oštećenje prema propisima o invalidskom osiguranju, potraživanja koja se ostvaruju prema propisima o socijalnoj zaštiti, potraživanja na osnovu privremene nezaposlenosti, potraživanja na osnovu zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodici sa decom, potraživanja na osnovu stipendije i pomoći učenicima i studentima, kao i na izvršne postupke pokrenute na osnovu privremenih i prethodnih mera i izvršenja na računima pravnih lica.

Izvor: Vebsajt Komore javnih izvršitelja, 19.03.2020.
Naslov: Redakcija