Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDUZETNICI TRAŽE HITNE MERE ZA PODRŠKU: Da se mala i srednja preduzeća oslobode plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i poreza, komunalnih naknada, i ostalih nameta gradova i opština, dok traje vanredno stanje plus naredna tri meseca. Traže trajnu meru plaćanja PDV-a po naplati


Predstavnici mikro i malih preduzeća izneli su podatke o svom značaju za ukupnu ekonomiju Srbije i s tim u vezi nekoliko ključnih mera koje bi Vlada trebalo da donese, a koje bi, kako navode, bile spas za 629 hiljada ljudi, koliko zapošljavaju ova preduzeća u našoj zemlji.

Mala preduzeća u Srbiji stvaraju trećinu ukupnog BDP-a i zapošljavaju 44 odsto registrovanih zaposlenih. Svim tim ljudima posao je ugrožen jer je promet značajno smanjen ili potpuno obustavljen zbog epidemije, navodi se u pismu Glasa preduzetnika.

Apeluju da se mala i srednja preduzeća oslobode plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i poreza, dok traje vanredno stanje plus tri meseca. Zatim da budu oslobođena naplate komunalnih naknada, i ostalih nameta gradova i opština, dok traje vanredno stanje plus naredna tri meseca.

Takođe, traže trajnu meru plaćanja PDV-a po naplati.

Kako objašnjavaju, već same plate za zaposlene veliko su opterećenje u periodu kada im je rad sasvim ili skoro obustavljen.

"Zdravlje i bezbednost su na prvom mestu, ali da bi sve ove stotine hiljada ljudi i njihove porodice mogle da nastave život i posle vanrednog stanja, neophodno je da Vlada Republike Srbije donese set mera kojim će pomoći malim preduzećima da prežive, kako bismo imali šansu da sutra ponovo budemo važan stub privrede i pospešimo ekonomski oporavak", navodi se u apelu.

Izvor: Vebsajt Blic, 23.03.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija