Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NOVI ZAKON O ZAŠTITNIKU GRAĐANA: Odrediti kraće rokove u kojima će institucije biti dužne da odgovore na upit Zaštitnika


Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da je od 10 000 predmeta koje su građani uputili prošle godine služba ombudsmana rešila četvrtinu problema.

Najviše žalbi odnosi se na imovinsko-pravne probleme, rekao je Pašalić i nada se kraćim rokovima za rešavanje problema građana.

Povodom kritika da želi da se meša u rad sudstva, kaže da niko neće i ne treba da se meša u rad sudstva, ali da to ne važi za administrativni deo.

"Mnogi su mi spočitavali da Zaštitnik hoće da se meša u rad suda. Niko neće da se meša... Ali, uređenje same administracije, kontrolu administracije, organizaciju i raspodelu predmeta u velikom broju zemalja kontroliše Zaštitnik građana. Mi ćemo to tražiti i vrlo dobro obrazložiti koji su razlozi", naveo je Pašalić.

On je rekao da je služba Zaštitnika građana najponosnija na to što je ta institucija otvorila vrata za građane.

Prema njegovim recima, najviše žalbi odnosi se na imovinsko-pravne probleme.

"To su posledice onoga što mi zovemo tranzicija - penzioni problemi, ostvarivanje prava iz radnih odnosa, ostvarivanje prava iz otpremnina, prava koja se odnose na dodelu stanova, prava koja su građanima uskraćena prilikom privatizovanja preduzeća ili odlaženja u stečaj", rekao je Pašalić.

Prioritet su, kaže, imovinsko-socijalno-ekonomska prava.

Nada se da će novim zakonom biti određeni kraći rokovi u kojima će institucije biti dužne da odgovore na upit Zaštitnika.

Od početka godine radi i Hitna služba Zaštitnika, koja je do sada spasila zavejanu bebu, pomogla ženi koju su izvršitelji selili, starici bez zdravstvene knjižice.

Pašalić objašnjava da za pomoć mogu da se jave svi, te da se odmah razmatra da li po tom slučaju mora da se postupa hitno, ili ga treba rešavati u redovnom postupku.

"Rešili smo dosta predmeta ali građani uglavnom dolaze kada su na mnoga vrata zakucali a ona se nisu otvorila, ili su dugo čekali... Neprimereno je da institucija kao što je Zaštitnik građana dozvoli da građani čekaju dugo", rekao je Pašalić.

Istakao je da Hitna služba rešava problem u najbržem mogućem roku, što je objasnio na primeru starice koja je morala kod lekara, a nije imala zdravstvenu knjižicu.

Izvor: Vebsajt RTV, 21.03.2019.
Naslov: Redakcija