Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PLATNIM USLUGAMA: Kamatne stope na prekoračenje dozvoljenog minusa na godišnjem nivou kreću se do čak 34 odsto


Dozvoljeni minus i dalje je ubedljivo najskuplja pozajmica koju građani u Srbiji mogu da zajme od banke. Kamatne stope na godišnjem nivou kreću se do čak 34 odsto, i to pod uslovom da se ni dinar ne sklizne preko odobrenog limita. Međutim, pojedinim bankama nije dovoljno što naplaćuju kamatu na dozvoljeno prekoračenje, već građanima zaračunavaju i dodatne naknade, u zavisnosti od visine pozajmice.

Na internet-stranici Narodne banke Srbije od sada je dostupan pretraživač na kojem može da se vidi koliko tačno banke zaračunavaju na ime naknada za 14 najčešćih usluga, među kojima je i dozvoljen minus. Već je uobičajena praksa da korisnik zahtev za odobravanje ove pozajmice banci može da podnese tek kada mu na račun "legne" bar jedna plata ili penzija, a često i cele tri uplate. Uz zahtev, banka povlači izveštaj Kreditnog biroa, koji košta 246 dinara, a klijent mora da kupi još i menicu. Nju popunjava i predaje banci na ime garancije da će otplatiti dug. I ovo je, najčešće, sav dodatni trošak, mimo visoke kamate, koju korisnik mora da plati banci da bi dobio pravo da koristi dozvoljeni minus. Ali, uvek ima izuzetaka.

Sudeći prema podacima sa pretraživača NBS, od 27 banaka u Srbiji, čak deset naplaćuje dodatne naknade, najčešće na ime "uspostavljanja usluge" dozvoljenog minusa, a ređe i na "korišćenje usluge". Neke u okviru tih naknada zaračunavaju pomenutu menicu i izveštaj Kreditnog biroa.

Sve banke imaju po nekoliko vrsta "paketa" tekućih računa. Najjeftiniji je osnovni, a najskuplji su oni koji podrazumevaju po nekoliko kartica, osiguranje za slučaj nezgode, osiguranje od gubitka posla... Pojedine banke posebno izdvajaju račune za poljoprivrednike. U jednoj od njih, trošak odobravanja dozvoljenog minusa poljoprivrednicima je čak dva odsto od iznosa, odnosno minimum 2.000 dinara! Istovremeno, ova banka klijentima na ime odobravanja minusa zaračunava 300 dinara troška za uspostavljanje usluge.

Izvor: Vebsajt Novosti, D. I. Krasić, 20.03.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija