Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI AKCIONI PLAN ZA SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE


Na sastanku Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije je dogovoren konačan koncept Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije, koji bi trebalo uskoro da bude usvojen na sednici Vlade Republike Srbije, a nakon čega će početi njegova primena.

Sagovornici su se saglasili da će Akcioni plan da doprinese boljem privrednom i poslovnom ambijentu, kao i boljem položaju radnika, s obzirom na to da siva ekonomija i dalje ima veliki udeo u BDP-u, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Sednicom je predsedavao ministar finansija Siniša Mali, a prisustvovali su ministarka pravde Nela Kuburović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Akcioni plan podrazumeva set kontrolnih i podsticajnih mera, kako bi se sa jedne strane vršila efikasnija kontrola i sprečila siva ekonomija, a sa druge strane olakšalo poslovanje privredi.

Akcioni plan ima pet ciljeva - efikasniji nadzor nad tokovima sive ekonomije, unapređenje rada Poreske uprave u cilju efikasnije naplate poreza, podsticajne mere za fer konkurenciju, legalno preduzetništvo i zapošljavanje, administrativno rasterećenje i podizanje svesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije, precizira se u saopštenju.

Sednici su prisustvovali i predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koji su aktivno učestvovali u izradi koncepta Akcionog plana, kao i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor: Vebsajt RTV, 21.03.2019.
Naslov: Redakcija