Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Predlog zakona predviđa postupanje sudova po hitnom postupku na zahtev roditelja ili bliže rodbine, novčano kažnjavanje svih onih koji izbegavaju da dostave dokumentaciju ili na bilo koji način opstruiraju proces, ali i hitne istrage policije po nalogu nadležnih, kao i krivične prijave u slučajevima gde postoji sumnja da posle rođenja bebe nešto nije činjeno po zakonu


Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji ušao je u skupštinsku proceduru, ali za sada je još neizvesno kada će se naći pred parlamentom. Cilj zakona, osim otkrivanja istine o deci za koju roditelji veruju da su oteta odmah po rođenju, jeste izvršenje obaveze Srbije iz presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Jovanović protiv Srbije, navodi se u ovom predloženom zakonskom aktu.

Podsećamo, presudom suda u Strazburu Srbija je izgubila spor protiv Zorice Jovanović 2013. godine koja ni tri decenije od porođaja 1983. godine nije uspela da dobije odgovor na pitanje šta se desilo sa njenim sinom za koga joj je u porodilištu u Ćupriji rečeno da je umro.

Naša država po presudi je morala u roku od godinu dana u ovom i svim sličnim slučajevima da pruži istinu roditeljima o sudbini njihove dece. Odlukom pomenutog suda, Srbija je obavezana i da u svakom dokazanom slučaju isplati naknadu na ime povređenog prava na porodični život, koja je u slučaju Zorice Jovanović iznosila 10.000 evra. Srbija, međutim, ni posle pet godina, nije ispunila ovu presudu.

Predlog zakona, između ostalog, predlaže postupanje sudova po hitnom postupku na zahtev roditelja ili bliže rodbine, novčano kažnjavanje svih onih koji izbegavaju da dostave dokumentaciju ili na bilo koji način opstruiraju proces, ali i hitne istrage policije po nalogu nadležnih, kao i krivične prijave u slučajevima gde postoji sumnja da posle rođenja bebe nešto nije činjeno po zakonu.

Da li će novi zakon, ukoliko ga narodni poslanici usvoje, pomoći u odgonetanju afere nestalih beba koja potresa našu zemlju decenijama? Više od 2.000 roditelja, smatraju okupljeni u udruženjima, traži istinu o bebama rođenim pre dve, tri i više decenija u srpskim porodilištima. Oni veruju da su im bebe otete, iako je im je u većini slučajeva rečeno da su umrle, ali ni tela dece ni prateću dokumentaciju, posebno umrlicu, mnogi od njih nikada nisu dobili.

Beogradska grupa roditelja nestalih beba smatra da predloženi zakon neće odgovoriti na pitanje šta se desilo sa njihovom decom i traži ispunjenje presude suda u Strazburu. Protiv ovog zakonskog rešenja je i Udruženje za istinu i pravdu o bebama, koje tvrdi da je jedini način za otkrivanje istine o otmicama beba istraga nezavisne mešovite komisije.

Podsećamo, Vlada je pre mesec dana, na inicijativu MUP-a i pomenutog udruženja oformila nezavisnu mešovitu komisiju za istraživanje svakog slučaja nestalih beba ponaosob, ali ova komisija još nije počela sa radom.

Izvor: Vebsajt Politika, Dejana Ivanović, 22.03.2018.
Naslov: Redakcija