Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU: Propisane veće novčane kazne za upotrebu pirotehničkih sredstava i za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 22. marta 2018. godine Zakon o izmenama Zakona o javnom redu i miru, kojim su propisane veće novčane kazne za remećenje javnog reda i mira, upotrebu pirotehničkih sredstava i za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja.

Kako se navodi u zakonu, ko paljenjem pirotehničkih sredstava narušava javni red i mir, ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novčano od 50.000 do 100.000 dinara, ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova.

Ko pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja narušava javni red i mir, ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novčano od 100.000 do 150.000 dinara, ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Poslanici su usvojili i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o policiji, kojima se uvodi platforma za bezbednu elektronsku komunikaciju, razmenu podataka i informacija između državnih organa i institucija koja će unaprediti rad policijskih službenika i saradnju policije sa drugim državnim organima.

Zakonom su precizirane i odredbe koje se odnose na preventivne mere sektora unutrašnje kontrole razrađivanjem postojećih instrumenata u cilju suzbijanja korupcije u MUP.

Izvor: Vebsajt RTV, 25.03.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija