Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O LOBIRANJU: Rasprava će trajati do 16. aprila 2018. godine


Ministarstvo pravde započelo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o lobiranju, koja će trajati do 16. aprila 2018. godine.

Osnovni cilj Nacrta zakona o lobiranju je da se uspostavi jasan normativni okvir u oblasti lobiranja u Srbiji, čime se otklanjaju nedostaci u domaćem pravnom sistemu. Zakonsko uređivanje lobiranja treba da doprinese zaštiti javnog interesa, budući da predloženi Nacrt zakona povećava javnost rada organa državne uprave, ojačava integritet i odgovornost lobiranih lica koja obavljaju javne funkcije i podiže poverenje građana u proces donošenja odluka.

Prilikom izrade Nacrta zakona korišćeni su tekstovi međunarodnih ugovora koje je naša država ratifikovala i relevantnih propisa Evropske unije. Takođe, usvajanje zakona o lobiranju predviđeno je Akcionim planom za Poglavlje 23 i predstavlja jednu od preporuka GREKA.

Ministarstvo pravde poziva predstavnike državnih organa, civilnog društva, stručne javnosti, kao i druge zainteresovane da primedbe, predloge i sugestije za vreme trajanja javne rasprave dostave putem elektronske pošte vladimir.vins@mpravde.gov.rs ili poštom na adresu Nemanjina 22-26, Beograd.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 23.03.2018.
Naslov: Redakcija