Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SINDIKAT NOVINARA TRAŽI NOVI ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I HITNO IZJAŠNJAVANJE O USTAVNOSTI POSTOJEĆEG


Sindikat novinara Srbije (SINOS) pozvao je danas ministra za kulturu i informisanje Ivana Tasovca da odmah pokrene inicijativu za donošenje novog zakona o javnom informisanju koji će, kako navodi taj sindikat, biti u skladu sa Ustavom Srbije i demokratskim standardima.

SINOS takođe poziva sve lokalne samouprave da zatraže od Ustavnog suda hitno izjašnjavanje o Inicijativi za ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014), koju su u septembru 2014. godine podneli taj sindikati Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS).

Ocenjeno je da dalekosežne pravne posledice primene Zakona o javnom informisanju i medijima, gašenje velikog broja medija i ugrožavanje javnog interesa mogu biti sprečene samo i isključivo brzom odlukom Ustavnog suda Srbije.

SINOS u saopštenju navodi da je set medijskih zakona usvojen prošle godine oduzeo gradovima i opštinama ustavno pravo da osnivaju medije, a tu mogućnost ostavio nacionalnim savetima.

"Kako će to izgledati u praksi vidimo u slučaju Bujanovca i Preševa. Nacionalni savet Albanaca doneo je odluku da osnuje radio-televiziju na svom jeziku. U toj redakciji, čije će sedište biti u Bujanovcu, neće biti Srba, a to što će ovo područje ostati bez informacija na srpskom jeziku posledica je, objašnjavaju, striktnog poštovanja zakona države Srbije", piše u saopštenju.

Dodaje se da je Zakon o javnom informisanju omogućio "of-šor" kompanijama da budu vlasnici medija, čime je, kako tvrdi, legalizovana netransparentnost vlasništva i mogućnost prekomerne koncentracije kapitala.

 

Izvor: Tanjug, 25.03.2015.