Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OTVORENA JAVNA RASPRAVA O NOVOM ZAKONU O ZAŠTITI UZBUNJIVAČA


Novi Zakon o zaštiti uzbunjivača, koji bi trebalo do leta da bude usvojen u Parlamentu, treba da omogući sveobuhvatnu i apsolutnu zaštitu lica koja prijave zloupotrebe, korupciju ili određene nepravilnosti u privatnom ili javnom sektoru.

Zaštitu će pružati Viši sud, rekao je savetnik ministra pravde i državne uprave Radomir Ilić na otvaranju javne rasprave o Nacrtu tog zakona , koja je organizovana u Palati "Srbija", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde i državne uprave.

"Potrebno je da državni organi i institucije budu sigurno utočište uzbunjivaču koji im se obraća za efikasnu pravnu pomoć i zaštitu putem tužbe", istakao je Ilić.

On je dodao da će ovaj zakon zaštititi ona lica koja su prijavila korupciju, a kojima preti otkaz od strane poslodavca, premeštaj u drugi grad ili niže rangirani status.

Savetnik ministra pravde i državne uprave Mirjana Mihajlović istakla je da će, ukoliko Narodna skupština usvoji ovaj zakon u junu ove godine, biti poboljšana stopa otkrivanja nezakonitosti u našem društvu, a procesuiranjem određenih nepravilnosti i vraćano poverenje u nadležne institucije.

U Nacrtu zakona postoje tri kanala uzbunjivanja.

PRVI kanal je interno prijavljivanje koje vrši zaposleni kod svog poslodavca.

DRUGI kanal je spoljašnje uzbunjivanje, koje se odnosi na uzbunjivanje ovlašćenih organa, kao što je nadležna inspekcija, policija, tužilaštvo..., a

TREĆI je uzbunjivanje javnosti, pri čemu se mora poštovati pretpostavka nevinosti.

"Preporuka Saveta Evrope koju je radna grupa Ministarstva pravde i državne uprave poštovala prilikom pisanja Nacrta ovog zakona je da uzbunjivač može biti svako lice koje u svom radnom okruženju primeti određeno nezakonito postupanje, bez obzira da li je pravno zaposlen kod poslodavca ili faktički radi za istog", rekla je Mihajlović.

Izvor: Tanjug