Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENI ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI: Rok za preregistraciju oružja pomeriti do 5. marta 2022. godine


Za nešto više od 10 dana ističe rok za preregistraciju oružja, a na stotine hiljada građana Srbije još nije ispunilo tu obavezu.

Iz MUP-a podsećaju vlasnike oružja da požure, a u parlament je stigao Predlog zakona o izmeni Zakona o oružju i municiji, kojim se rok pomera za dve godine – do 5. marta 2022. godine.

Rok za zamenu oružnih listova mogao bi da bude pomeren za dve godine – taj predlog Narodnoj skupštini uputila su trojica poslanika. A da bi bio i usvojen potrebno je da ga podrže 84 poslanika, ili da sličan predlog Narodnoj skupštini uputi Vlada Republike Srbije.

"Vremena je ostalo jako malo, verujem da će se neko rešenje pronaći za ovu situaciju – da li će to biti usvajanje ovog zakona ili će možda ministarstvo na neki način, nekom uredbom nešto urediti, ne bih baš sada da spekulišem", kaže Đorđe Komlenski, narodni poslanik.

Iako je rok za preregistraciju već jednom produžen, čipovani oružni list uzelo je tek oko 150.000 vlasnika. Procenjuje se da njih oko 500.000 još nije. Jedan od razloga je visina takse, koja je od početka primene zakona – marta 2016. godine do danas više puta menjana.

"Oni koji su prvi otišli da preregistruju, plaćali su između 40.000 i 80.000 dinara te takse, da bi danas te takse iznosile oko četiri ili pet hiljada dinara. Na to se plaća oružni list i podnesak 300 dinara za izdavanje dokumenta. To su sve neke prepreke koje su ljude zadržavale i držale u nedoumici da li je sada trenutak i da li će se nešto promeniti", kaže Zorica Subotić iz Nacionalne asocijacije za oružje.

Promene su upućeni tražili i kada je u pitanju procedura – na šalterima se, kažu, izgubi i do dva radna dana.

Zbog svega toga, mnogi građani su se odlučili da vrate oružje – samo u prošloj godini 28.000 ljudi. Ima i onih koji prilikom preregistracije nisu uspeli da dokažu da im je na primer ugrožena bezbednost, pa su oružje morali da predaju.

"Od ukupnog broja podnetih zahteva za izdavanje oružnog lista na godišnjem nivou odbije se maksimalno pet posto njih, zbog neispunjavanja zakonom propisanih uslova – na primer, podnosilac zahteva nije zdravstveno sposoban, nema uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja ili je izvršilac krivičnih dela ili prekršaja sa elementima nasilja", navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ukoliko rok ne bude produžen, svim vlasnicima oružja koji ne predaju zahtev za preregistraciju do 5. marta, prete kazne i do 150.000 dinara i oduzimanje pištolja i pušaka.

Izvor: Vebsajt Danas, 23.02.2020.
Naslov: Redakcija