Zastava Bosne i Hercegovine

NALED-OVA SIVA KNJIGA ZDRAVSTVA: Ustanovljeno 50 ključnih administrativnih prepreka, kao i pet prioritetnih preporuka za unapređenje zdravstvenog sistema


NALED je predstavio Sivu knjigu zdravstva, u kojoj je navedeno 50 ključnih administrativnih prepreka s kojima se susreću građani, privreda i lokalne samouprave u sektoru zdravstva i ponuđeno isto toliko konkretnih predloga rešenja za dalju modernizaciju i efikasnost zdravstvenog sistema.

Članica Izvršnog odbora NALED-a Vesna Živković rekla je da su preporuke iz ovog dokumenta plod sveobuhvatnog javno-privatnog dijaloga i da je u procesu izrade osim privrede i lokalnih samouprava, konsultovana i šira stručna javnost, kao i više od 30 strukovnih udruženja i udruženja pacijenata.

"Takav pristup vidimo i u radu Ministarstva zdravlja i nadležnih institucija u poslednjih nekoliko godina i želimo da istaknemo da je značajno unapređen proces donošenja propisa kroz šire uključivanje zainteresovanih strana i otvorenost da se čuje mišljenje privrede i stručne javnosti", navela je Živkovićeva.

Urađena su važna unapređenja usluga za građane, a neka od njih, kako je navela, jesu eRecept, elektronsko zakazivanje pregleda preko aplikacije "mojdoktor", stavljanje novih lekova na listu, ukidanje overe zdravstvenih knjižica, prvi registar obolelih od dijabetesa...

"Pozdravljamo i jačanje nadzora RFZO nad poslovanjem zdravstvenih ustanova, a naročito želimo da pohvalimo uspostavljanje direktnog plaćanja dobavljačima za isporučene lekove što je sistemski zaustavilo nenamensko trošenje iz budžeta i rasta dugova zdravstvenih ustanova", istakla je Živkovićea.

Ona je navela da postoji nekoliko prioriteta o kojima treba pokrenuti dijalog, a to je dalje pojednostavljenje procedura i digitalizaciju usluga u zdravstvu za građane i privredu, zatim rešavanja sudbine apoteka i zaostalih dugova u zdravstvu, kao i širenje uključivanja kapaciteta privatnog sektora u zdravstveni sistem.

"Siva knjiga zdravstva je podrška i kvalitetan input strategijama i planovima na kojima Vlada Srbije intenzivno radi, pre svega u razvoju eZdravstva, kao i optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite, koji se priprema u okviru Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije", navela je ona.

Sivom knjigom zdravstva se otvara, kako je rekla, široki javno-privatni dijalog na temu reformi zdravstva.

"Želimo da uputimo inicijativu za uspostavljanje ovakvog foruma na institucionalnom nivou kroz formiranje zajedničke stručne grupe", zaključila je Vesna Živković.

Pet prioritetnih preporuka su:

  • Integrisati privatni i javni sektor zdravstva
  • Pojednostaviti dobijanje naknade troškova specijalističkih pregleda u privatnoj praksi ukoliko nisu zakazani u državnoj ustanovi
  • Osigurati sprovođenje centralizovanih javnih nabavki na osnovu ažurnog Plana mreže
  • Optimizovati i digitalizovati proceduru dobijanja dozvole za lek
  • Omogućiti naplatu potraživanja veledrogerija za lekove isporučene zdravstvenim ustanovama
Izvor: Vebsajt RTV i NALED, 20.02.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija