Zastava Bosne i Hercegovine

UNAPREĐENJE SISTEMA ELEKTRONSKOG NADZORA ZA IZVRŠENJE KAZNE KUĆNOG ZATVORA


Tokom 2019. godine biće unapređen sistem elektronskog nadzora za izvršenje kazne kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom, kao i za izvršenje mere kućnog pritvora sa elektronskim nadzorom modernizacijom opreme, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

- Imaćemo mogućnost većeg broja korišćenja (elektronskih narukvica) i modernizaciju opreme, s obzirom da su budžetom za 2019. godinu izdvojena sredstva za tu namenu - navela je ministarka pravde.

Takođe, u skladu da potrebama povećaće se i broj poverenika za izvršenje alternativnih sankcija.

Ona je ukazala da se broj poverenika formira na osnovu broja lica koja su osuđena na alternativne sankcije, te da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde prati sudske odluke i da se na osnovu toga donosi odluka o promeni i sistematizaciji.

- U toku su pripreme za promenu sistematizacije u Upravi i u skladu sa tim će biti razmotren novi broj poverenika - navela je Kuburović.

Ministarka pravde izjavila je i da će Ministarstvo nastaviti da ulaže u izgradnju kazneno-popravnih kapaciteta i smanjenje povrata zatvorenika, kao i da će raditi na tome da zavodi budu pripremljeni za uvođenje sankcije doživotnog zatvora.

"Najveća novina koju očekuje Upravu za izvršenje krivičnih sankcija biće praćena izmenama koje se odnose na uvođenje doživotnog zatvora, tako da i zavodi moraju biti spremni za novu sankcije koja će biti uvedena u naš pravni sistem", rekla je Kuburović.

Kuburović je, na pitanje zašto se Srbija odlučila na pooštravanje kaznene politike a ne na veću upotrebu alternativnih kazne u cilju smanjenja broja lica u zatvorima, rekla da povećanje infrastrukture nije jedini način za smanjenje preopterećenja tih ustanova, kao i da je jedna od primedbi koje je Ministarstvo imalo upravo nedovoljno korišćenje uslovnog otpusta.

"Zanemarljivo je korišćenje uslovnog otpusta od strane sudova. Postoji mogućnost za izricanje alternativnih sankcije, ali to nije pitanje za Ministarstvo pravde, jer su sudovi ti koji donose konačnu odluku koja će sankcija biti izrečena", rekla je Kuburović.

Izvor: Vebsajt Blic i N1, 20.02.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija