Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIKA TRAŽE OTPIS NAKNADE ZA ODVODNJAVANJE I OSLOBAĐANJE DIZEL GORIVA AKCIZE


Predstavnici nekoliko udruženja poljoprivrednika iz Pančeva i Vršca poslali su zahtev Vladi i nadležnim ministarstvima da se otpiše deo naknade za odvodnjavanje, kao i da se dizel gorivo oslobodi akcize.

Ratari smatraju da naknada za odvodnjavanje, određena na osnovu uredbe, nije usklađena sa Zakonom o vodama ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010, 93/2012 i 101/2016). Krajem 2016. godine počela su da im stižu rešenja za naplatu ove naknade retroaktivno po stopi od 700 odsto.

"Pošto zakon dozvoljava da svega 100 odsto bude stopa, što je najviši iznos stope, mi smatramo da ovih od 100 do 700 odsto, taj deo glavnice, treba otpisati. Isto tako i kamate koje su nadvisile osnovicu trebalo bi otpisati. Što se tiče drugog zahteva, on se odnosi na dizel gorivo. Mi sada plaćamo najskuplje dizel gorivo za proizvodnju u poljoprivredi i sada je negde oko 155 dinara", kaže Jovan Negovan iz Udruženja "Pančevački ratari".

Neophodno je da država otpiše akcize koje sada iznose 53 dinara po litru pre prolećnih radova, kažu poljoprivrednici i podsećaju da im je iz Ministarstva još u oktobru obećano jeftinije dizel gorivo.

Problem su i niske subvencije.

"Bile su subvencije 14 hiljada dinara po hektaru plus dve hiljade, to je ukupno 16 hiljada i bilo je ograničeno na 100 hektara po domaćinstvu. Sada je dve hiljade plus dve i to samo do 20 hektara, što je malo. I bolje da nam nisu dali ništa, ovako nas samo potcenjuju", smatra Nikola Bukazić iz "Agrarnog foruma" Pančevo

Ratari su očekivali i veću cenu kukuruza, ali ukinuta je carina na uvoz i sada jeftiniji kukuruz stiže iz Rumunije. Zbog toga je i cena domaćeg pala na 17 dinara, što je za njih neisplativo.

"Nismo kupili ništa, niti dizel gorivo, niti seme, niti bilo šta za obnovu proizvodnje. Čak smo imali i razmišljanje da nam je možda bolje da bojkotujemo setvu", priča Negovan.

U nešto boljoj situaciji su povrtari i voćari, ali svi se slažu da je potrebno što pre preduzeti mere za oporavak agrara.

"Ako već pratimo Evropske trendove i želimo da uđemo u EU, dovoljno je primeniti sve što tamo rade. Prvo treba napraviti zakon o podsticajima ili neki vid uređenijih pravilnika, jer u Evropi su mnogo veća podsticajna sredstva nego kod nas u Srbiji", kaže Dragan Fišćag iz Udruženja "Agrologistik".

Zbog nerentabilne proizvodnje koja je dovela do finansijske iscrpljenosti, predstavnici nekoliko udruženja poljoprivrednika iz Pančeva kažu da će primeniti sistem tihog bojkota prolećne setve, što podrazumeva redukovanu obradu i restriktivnu primenu agrotehničkih mera.

Članovi Udruženja "Vršački ratar" podržavaju zahteve ostalih udruženja poljoprivrednika upućene Vladi Republike Srbije kojima zbog prošlogodišnje suše traže otpis naknade za odvodnjavanje, kao i da se dizel gorivo za poljoprivredu oslobodi akcize koja sada iznosi 53 dinara za litar dizel goriva.

Članovi vršačkog Udruženja poljoprivrednika "Vršački ratar" smatraju da su zahtevi upućeni nadležnom ministarstvu i vladi vezani za naknade za odvodnjavanje i akcize na gorivo opravdani, jer je prošla godina bila izuzetno teška zbog nezapamćene suše, pa je bilo teško pokriti proizvodnju, a kamoli izdvojiti neki dinar za narednu.

"Ove godine najveći problem nam je novac da bi zasnovali novu proizvodnju. Svi inputi, počev od đubriva i pesticida, pošto su bile promocije hemijskih i zaštitarskih kuća, su poskupeli od 5 do 10 posto u zavisnosti od kuće, a to znači da je u samom startu proizvodnja skuplja u odnosu na prošlu godinu", kaže Goran Mitrovanov iz Udruženja "Vršački ratar".

Subvencije od 4.000 dinara po hektaru, na svega 20 hektara po gazdinstvu su male, ali svaki dinar je dobrodošao.

Poljoprivrednik Nenad Nastić je za 2017. dobio račun za odvodnjavanje blizu 9.000 dinara, a najveća stavka je, kaže gorivo, a potvrđuje i Goran Mitrovanov.

"Taj segment što se tiče nafte nam je trenutno jedan od najvećih inputa, trebalo bi da se spusti cena goriva za akcizu i koliko Vlada i ministarstvo mogu da nam izađu u susret", kaže Mitrovanov.

Poljoprivredna proizvodnja i stvaraoci novih vrednosti treba da budu oslobođeni plaćanja celokupnog iznosa akciza, jer ne pripadaju akciznom sektoru oporezivanja, kao ostala luksuzna roba, već pripadaju proizvodnom sektoru, kažu ratari.

Izvor: Vebsajt RTV, Snežana Filipović, Vesna Sretenović, 23.02.2018.
Naslov: Redakcija