Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O PRIVREMENOM RADNOM ANGAŽOVANJU NA SEZONSKIM POSLOVIMA: Jedan od predloga je da radnicima poslodavac uplaćuje poreze i doprinose na dnevnom nivou, odnosno dan za dan, što će u slučaju lošeg vremena poslodavcima doneti uštede. Takođe, i da porezi i doprinosi budu fiksni, a na taj način radnici bi dobili pravo na penzijsko osiguranje i da budu osigurani od povreda na radu


Bolji položaj sezonski radnici mogli bi da očekuju, tek krajem ove godine, a tada je u planu da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vladi dostavi Nacrt zakona o privremenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima.

Grube procene pokazuju da se 300.000 ljudi bavi sezonskim poslovima, a da je trećina onih koji su sezonski angažovani u poljoprivrednim radovima. Novi propis, značajno bi trebalo da poboljša položaj sezonaca.

- Želeli bi da ovaj zakon bude donet i ranije, jer uskoro sledi sezona u poljoprivredi, a to je način da se poboljša položaj sezonskih radnika, kao i onih koji rade na crno - kaže Tisa Čaušević iz NALED-a, koja, takođe, učestvuje u radu na donošenju ovog propisa.

Jedan od predloga jeste da radnicima poslodavac uplaćuje poreze i doprinose na dnevnom nivou, odnosno dan za dan, a što će u slučaju lošeg vremena, poslodavcima značajno doneti uštede. Takođe, i da porezi i doprinosi budu fiksni, a na taj način radnici bi dobili pravo na penzijsko osiguranje i da budu osigurani od povreda na radu.

Do sada se dešavalo da se poslodavcima u poljoprivredi zbog glomazne administracije i visokih troškova, izbegavali da "prijavljuju i odjavljuju radnika na nekoliko dana", pa su sezonci uglavnom ostajali u sivoj zoni.

- Zalažemo se i da ovim zakonom sezonskim radnicima ostvarujući prava ne budu ugrožena njihova prava kao zvanično nezaposlenih lica, da ne gube pravo na benefite koje već imaju - ističe Tisa Čaušević.

Kako je potvrđeno, u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u toku je izrada Radne verzije Nacrta zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.

- Ovim zakonom će biti omogućeno da se lica angažuju na jednostavniji način, uz pojednostavljenu prijavu sezonskih radnika na osiguranje, pojednostavljenu proceduru uplate poreza i doprinosa. Stvoriće se uslovi za značajno smanjenje rada na crno koji je naročito prisutan u poljoprivredi. Na ovaj način će se regulatorno urediti još jedan fleksibilni oblik rada i biće omogućeno da nosioci individualnog poljoprivrednog gazdinstva angažuju lica po tom osnovu- objašnjavaju u resornom ministarstvu.

Zakonom će se obezbediti da sezonski radnici ne samo da da budu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje, već i da ostvaruju druga prava - na odmor u toku dana, nedeljni odmor, bezbednost i zdravlje na radu.

Inače, osim sezonskog rada u poljoprivredi gde je najveća tražnja za radnicima, isto tako potreba za njihovim angažovanjem je i u ugostiteljstvu i građevinarstvu.

Izvor: Vebsajt Blic, Danijela Nišavić, 23.02.2018.
Naslov: Redakcija