Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Upravni inspektorat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave pokreće prekršajni postupak protiv odgovornih lica u 11 javnih preduzeća, jer nisu izradili Informator o radu ili sadržina informatora nije u skladu propisima


Upravni inspektorat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave podneo je zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih lica u 11 javnih preduzeća, jer nisu izradili Informator o radu ili sadržina informatora nije u skladu propisima.

Zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka podneti su u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009 i 36/2010 - dalje: Zakon), navedeno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Upravni inspektorat podseća da je pojačao nadzor u primeni Zakona u delu koji se odnosi na objavljivanje Informatora o radu na internet prezentacijama javnih preduzeća, kao i na obavezu javnih preduzeća da, kao organi javne vlasti, postupaju po zahtevima građana za slobodan pristup informacijama, a kao imaoci javnih ovlašćenja da sastavljaju i objavljuju informatore o radu.

Ministarstvo ponavlja i stav da je neophodno pojačati kapacitete unutar svih državnih organa kako bi se ispunila obaveza da dosledno primenjuju odredbe Zakona. Cilj nije da se poveća broj prekršajnih prijava već da se obezbedi transparentnost rada javnih preduzeća, u skladu sa Zakonom.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 25.02.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija