Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Kazna za roditelje ili staratelje koji ne budu vakcinisalil svoju decu, propisana u iznosu od 30.000 do 150.000 dinara


Roditelji koji svoju decu do polaska u školu nisu vakcinisali u skladu sa kalendarom o obaveznoj imunizaciji i koji i dalje odbijaju da to učine, plaćaće kaznu do 150.000 dinara. Ovakva mera predviđena je novim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 24. februara 2016. godine.

Kako preciziraju u Ministarstvu zdravlja, deci sa "rupama" u evidenciji obaveznih vakcina neće zbog toga biti onemogućen upis u školu, ali će roditelji imati posla sa inspekcijskim i sudskim organima.

Primarijus dr Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja za sektor inspekcijskih poslova, objašnjava da i još uvek važeći Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti("Sl. glasnik RS", br. 125/2004 i 36/2015) predviđa sankcije za nevakcinisanje dece, ali se propisi nisu dosledno sprovodili. Prošle godine, sanitarna inspekcija je podnela 267 zahteva za naplatu kazne roditeljima.

Broj mališana koji je primio sve vakcine pao je ispod 90 odsto, što je neprihvatljivo sa stanovišta zdravstvene politike. To je uticalo na pogoršanje epidemiološke situacije i epidemije malih boginja. Vakcinacijom se štiti i pojedinac i kolektiv. Apeli nisu urodili plodom, morali smo da pooštrimo kazne. Država je trošila novac za suzbijanje epidemija koje su izbijale zbog nevakcinisanog stanovništva – kaže dr Panajotović.

Prema važećem Zakonu, kazna je iznosila 50.000 dinara. Prema novim rešenjima, prva kazna bi bila 30.000 dinara. Ako roditelj plati kaznu, a ne vakciniše dete, sleduje mu ponovni susret sa sudijom, koji za taj teži oblik prekršaja može da ga kazni sa 150.000 dinara.

Upitan kako će se ova mera sprovoditi i ko će sve biti zadužen za sprovođenje ovog Zakona, dr Panajotović kaže da će prvi "na potezu" biti pedijatri u školskim dispanzerima: oni će uvidom u zdravstveni karton utvrditi da li je dete primilo sve obavezne vakcine. Roditeljima mališana za koje se ustanovi da nisu primili sve vakcine, pedijatri će poslati dopis da dovedu decu na vakcinaciju. Ukoliko se ogluše, dobiće – opomenu. Ako ni ova mera ne pomogne, nadležni u domu zdravlja obaveštenje o nevakcinisanju deteta šalju sanitarnoj inspekciji. Sanitarni inspektor prvo roditelje dopisom podseća na zakonsku obavezu o vakcinaciji deteta, a ako ni to ne da efekat, inspektor podnosi zahtev prekršajnom sudu.

Prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog kaže da kada se na terenu vakcinacije izgubilo poverenje između lekara i roditelja, strože kazne postaju jedna od mera da se obezbedi očuvanje narodnog zdravlja.

Očekujem da u prvom trenutku novi Zakon zaoštri situaciju oko vakcina, jer u Srbiji postoji snažan pokret, koji odgovara roditelje od vakcinacije dece. Posle "prvog talasa" rasprava, očekujem efikasno sprovođenje Zakona – kaže dr Radovanović.

Epidemiolog dr Predrag Kon je prošle godine sa stručnog skupa, koji je organizovala Univerzitetska Dečja klinika, upozorio da su posledice kampanje protiv vakcinisanja dece uznemirenje, opadanje broja vakcinisane dece i povećanje odbijanja. Kako je naglasio, samo u 15 evropskih država zakon ne propisuje obaveznu imunizaciju, ali to su zemlje gde je tradicija i svest građana takva da se ovakva mera prevencije uopšte ne dovodi u pitanje.

Direktor Instituta za javno zdravlje "Batut" Dragan Ilić kaže da su pedijatri oni koji sa roditeljima moraju da izgrade poverenje. "Treba da ukažu na značaj vakcinacije dece i da pozovu decu na vakcinu u onom trenutku kada kalendar to predviđa. Obaveza pedijatra je da, kada roditelji odbiju da vakcinišu dete i ako vide da deca nisu vakcinisana, to prijave nadležnoj zdravstvenoj inspekciji."

Koje vakcine su obavezne kalendarom imunizacije, roditelji mogu da pročitaju u svakom domu zdravlja. I pored toga, procenjuje se da godišnje oko 2.000 roditelja ne vakciniše decu obaveznim vakcinama. Iskustva pedijatara pokazuju da roditelji i dalje najčešće odbijaju da im deca prime MMR vakcinu, a odnedavno i vakcinu protiv hepatitisa B.

Izvor: Vebsajt Politika, RTS, 24.02.2016.
Naslov: Redakcija