Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DIREKTIVA EU O INDUSTRIJSKIM EMISIJAMA: Dostizanje evropskih standarda uz velika materijalna ulaganja za rekonstrukcije postrojenja


"Direktiva o industrijskim emisijama 2010/75/EU je jedna od onih direktiva koja nosi epitet "teške" direktive, za čiju implementaciju su potrebna velika finansijska ulaganja u postojeća industrijska postrojenja, ali je potrebno i vreme da se sprovedu mere potrebne da se rad postrojenja uskladi sa odredbama ove direktive. Direktiva o industrijskim emisijama je složena Direktiva, jer obuhvata sedam direktiva koje se odnose na industriju", rekla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović u svom uvodnom obraćanju na konferenciji "Direktiva o industrijskom emisijama (2010/75/EU) – Uslovi implementacije i mogućnosti koje pruža proces pridruživanja EU". Na Konferenciji je govorio i Šef sektora u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji Ričard Maša, kao i državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović.

Državni sekretar Božović je naglasila da su svi svesni da se postojeća industrijska postrojenja susreću sa ozbiljnim zahtevima za dostizanje evropskih standarda, sa jedne strane, i potrebama velikih materijalnih ulaganja za rekonstrukcije postrojenja, sa druge strane, kao i da je važno da industrija definiše akcione planove za svoja postrojenja, koja će sadržati potrebne mere, vreme za njihovo sprovođenje i finansijska sredstva za njihovo sprovođenje, kako bi se Specifični planovi za implementaciju direktive mogli što objektivnije uraditi.

"Planovi i treba da daju i obezbede obrazloženje za prelazni period tokom pregovora sa Evropskom unijom. Prelazni periodi će omogućiti operaterima da produže rok za ispunjenje zahteva Direktive nakon ulaska u Evropsku uniju.Ovi planovi se mogu izraditi samo u saradnji industrije i nadležnih organa kako bi se uspešno planirali rokovi za realizaciju potrebnih mera u postrojenjima, na način koji će omogućiti i industriji da stvori ekonomski održivu situaciju u postrojenju sprovođenjem mera", istakla je Božović.

Konferenciju je organizovao projekat koji finansira Evropska unija "Sprovođenje zakona u oblasti kontrole industrijskog zagađenja, sprečavanje hemijskog udesa i uspostavljanje sistema EMAS" uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Cilj projekta je priprema operatera u Srbiji za Plan imlementacije posebnih direktiva za Direktivu o industrijskim emisijama.

Na konferenciji je predstavljen i razmotren obim, sadržaj i metodologija izrade DSIP, uključujući i niz postupaka koje operateri treba da završe, način saradnje sa projektnim timom i nadležnim organima u cilju pripreme pouzdane i održive pregovaračke pozicije za Direktivu o industrijskim emisijama.

Izvor: Vebsajt Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, 25.02.2015.