Zastava Bosne i Hercegovine

KORI UDOVIČKI: HITNO REŠITI PITANJE NELIKVIDNOSTI I POPRAVITI AMBIJENT ZA PRIVATNI SEKTOR


Direktor Centra za visoke ekonomske studije Kori Udovički izjavila je da je makroekonomska situacija u Srbiji vrlo teška i da delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi u našu zemlju kako bi utvrdila koliko su hitne mere koje će morati da preduzme nova vlada.

Bivša guvernerka i ministarka je rekla novinarima da će predstavnici MMF-a imati razgovore sa predstavnicima Srbije upravo kako bi utvrdili koliko je loše makroekonomsko stanje u Srbiji.

Prema rečima Udovički, Srbija će morati posle izbora da preduzme vrlo odlučne mere i oštre mere u tri pravca.

  • Prvi je da se krene u zatvaranje rupe u budžetu i da ubedimo strane partnere da država preduzima mere i da je Srbija siguran ambijent jer, kako je upozorila Udovički, "ukoliko nam okrenu leđa, onda bi se našli u ogromnim teškoćama".
  • Drugi, neophodno je i da se krene u rešavanje problema izazvanih nelikvidnošću zbog velikih međusobnih dugovanja na domaćem tržištu, istakla je Udovički, govoreći o drugom pravcu mera.
  • Treći pravac je popravljanje ambijenta za privatni sektor koji ne opterećuje samo glomazna administracija , već i to što preduzetnici ne znaju šta da očekuju jer se stalno menjaju propisi i tumačenja, kazala je Udovički.

Misija MMF dolazi u Srbiju, rečeno je Tanjugu u Kancelariji te finansijske institucije u Beogradu, a kako je ranije najavljivano, uz sagledavanje stanja u javnim finansijama, trebalo bi da bude reči o mogućem aranžmanu iz predostrožnosti Srbije sa MMF-om.

Delegacija MMF-a, koju predvodi Zuzana Murgasova, posetu će završiti 13. marta, kažu u beogradskoj Kancelariji, ali nisu mogli da kažu šta je će biti tema razgovora sa zvaničnicima Srbije.

Izvor: Tanjug