Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O IZDAVANJU I OSNOVNIM OBELEŽJIMA NUMIZMATIČKOG NOVCA S LIKOM NIKOLE TESLE: Narodna banka Srbije izdaje numizmatički novac sa likom Nikole Tesle


Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković donela je Odluku o izdavanju i osnovnim obeležjima numizmatičkog novca s likom Nikole Tesle ("Sl. glasnik RS", br. 3/2023) u apoenima od 100 dinara sa oznakom godine kovanja “2022” i “2023” u po 210.000 komada, a obe serije u nominalnoj vrednosti od po 21 milion dinara.

Numizmatički novac će, prema Odluci, biti izrađen od srebra finoće 99,95 odsto, mase 31,10 g i prečnika 40,20 milimetara.

Po 10.000 komada biće izrađeno u “pruf” tehnici, sa visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima prigodnih motiva, a po 200.000 u “visoki sjaj” tehnici.

Novčići će u središnjem delu imati portret Nikole Tesle u poluprofilu zdesna, dok je iznad portreta, sleva latinicom, a zdesna ćirilicom, ispisan tekst “Nikola Tesla”. Ispod portreta, u pravoj liniji ispisan je tekst “electrical visionary”, a na obodu je polukružno ispisan tekst “powering the future”, dok je između tih natpisa prikazan stilizovan znak munje.

Centralni motiv naličja prvog novčića je crtež ozon generatora. Iznad centralnog motiva nalazi se tekst “natural healing”, a pored centralnog motiva, sleva, u dva reda nalazi se tekst “anti-inflammatory cell detoxification”. Zdesna, u dva reda stoji tekst “anti-pathogenic immune enhance”.

Ispod centralnog motiva, u prvom redu nalaze se reči “ozone generator, u drugom redu je oznaka godine kovanja “2022”, a u trećem redu latinicom i ćirilicom su ispisane reči “NBS” međusobno razdvojene tačkom.

Drugi novčić u centralnom delu ima prikaz galaksije. Oko centralnog motiva, u prvom redu, u smeru kretanja kazaljke na satu ispisani su sledeći brojevi i reči: “6”, “frequency”, “3”, “vibration”, “9” i “energy, secret of the Universe”. Ispod centralnog motiva, u drugom redu je oznaka godine kovanja “2023”, a u trećem redu latinicom i ćirilicom su ispisane reči “NBS” – međusobno razdvojene tačkom.

U gornjoj polovini naličja numizmatičkog novca latinicom i ćirilicom polukružno je ispisan tekst “Republika Srbija”, a u središnjem delu je Veliki grb Republike Srbije.

Numizmatički novac prodavaće se po ceni koju odredi NBS.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, 23.01.2023.
Naslov: Redakcija