Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O LISTI LEKOVA KOJI SE PROPISUJU I IZDAJU NA TERET SREDSTAVA OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA: Na pozitivnu listu lekova biće uveden još jedan kontraceptivni lek


Nakon inicijative koju je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uputio Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) za uvođenje većeg broja kontraceptivnih sredstava na tzv. pozitivnu listu lekova, fond je dostavio obaveštenje da su u vezi sa tim preduzete određene aktivnosti koje bi mogle rezultirati većim brojem kontraceptivnih lekova na toj listi. Naime, u obaveštenju koje je fond dostavio navodi se da se na listi lekova nalaze četiri različita oralna kontraceptivna leka koji se uvode u terapiju na osnovu mišljenja ginekologa ili endokrinologa, kao i da je podnet zahtev za stavljanje još jednog leka na tzv. pozitivnu listu lekova koji je u postupku razmatranja.

“Sigurne trudnoće i porođaji zavise od funkcionalnih zdravstvenih sistema i dostupnosti zdravstvenih i drugih relevantnih usluga. Očekujemo da će u najskorijem roku biti još više lekova na listi koji se pokrivaju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a koja doprinose unapređenju seksualnog i reproduktivnog zdravlja”, ističe Poverenica Brankica Janković.

Poverenica očekuje da će, nakon što je RFZO upoznao Centralnu komisiju za lekove, koja donosi odluku o podnetim zahtevima za stavljanje lekova na tzv. pozitivnu listu lekova, ta odluka uskoro biti i doneta, naročito imajući u vidu činjenicu da su seksualno i reproduktivno zdravlje od vitalne važnosti za čitavo društvo.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Katarina Đorđević, 23.01.2023.
Naslov: Redakcija