Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KORIŠĆENJU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE: Balansna odgovornost biće u nadležnosti proizvođača, odnosno učesnika na aukcijama, dok će maksimalnu aukcijsku cenu za OIE projekte određivati Ministarstvo umesto Agencije za energetiku


Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i stavilo ga na tronedeljnu javnu raspravu.

Kao razlog za izmenu Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije ("Sl. glasnik RS", br. 40/2021) koji je usvojen u aprilu 2021. godine, Ministarstvo navodi probleme u implementaciji, te smatra da se predloženim izmenama mogu eliminisati problemi i stvoriti uslovi za realizaciju novih OIE projekata i sprovođenje aukcija, a bez ugrožavanja funkcionisanja rada operatora prenosnog sistema i garantovanog javnog snabdevača.

U tom smislu, balansna odgovornost koja je važećim Zakonom pripisana garantovanom snabdevaču, nakon usvajanja izmena Zakona, trebalo bi da bude u nadležnosti proizvođača, odnosno učesnika na aukcijama. Takođe, izmene Zakona trebalo bi da ograniče koncept kupca-proizvođača samo na prozjumere koji se priključuju na distributivnu mrežu.

Od važnijih noviteta treba izdvojiti i predlog da maksimalnu aukcijsku cenu za OIE projekte određuje Ministarstvo umesto Agencije za energetiku što za cilj ima sprečavanje potencijalnog kraha aukcijskog procesa.

Javna rasprava otvorena je do 9. februara 2023. godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 23.01.2023.
Naslov: Redakcija